Bu çalışma mısır (Zea mays L.) ve sorgum (Sorghum bicolor L.)’un protein içeriği yüksek bazı
bitkilerle karıştırılarak silaj kalitelerinin arttırılması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla
Ülkemizde doğal florada bulunup farklı amaçlarla kullanılan, ancak silaj yönünden ele
alınmayan bazı bitkiler mısır ve sorgum ile birlikte silolanarak, besin maddesi içerikleri
incelenmiştir. Çalışmada kullanılan mısır, sorgum ve soya (Glycine max L. Merr.) 2006 yılı
yetiştirme döneminde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yetiştirilmiş;
kapari (Capparis L. spp.) Antalya’da doğal olarak yetiştiği koşullardan, yem ağacı (Leucaena
leucocephala [(Lam.) De Wit] bitkisi ise A.Ü. Ziraat Fakültesi uygulama alanından
sağlanmıştır. Çalışmada mısır ve sorgum ana silaj bitkisi olarak belirlenmiş ve yem ağacı,
kapari ve soya ağırlık esasına göre % 10 oranında karıştırılarak silaj materyali oluşturulmuştur.
Kombinasyonlar 50 gün süreyle 2 paralel olacak şekilde, 2 kg’lık cam kavanozlar içerisinde
silolanmıştır. Çalışma sonunda silajlarda kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz, ham
kül, nitrojensiz öz maddeler, fosfor, kalsiyum, laktik asit ve asetik asit içeriklerinin sırasıyla; %
18,62 ile % 26,47, % 7,12 ile % 9,73, % 1,11 ile % 2,26, % 30,04 ile % 35,54, % 5,44 ile %
6,70, % 48,92 ile % 52,53, % 0,13 ile % 0,20, % 0,25 ile % 0,76, % 3,42 ile % 2,06, % 0,83 ile
% 0,43 arasında, pH değerlerinin 3,87 ile 4,11 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bütirik asit ise
sadece mısır + L. leucocephala (% 0,008) silajında tespit edilmiştir. Sonuç olarak, karışım
halinde yapılan bütün silajlarda besin maddesi içerikleri yönünden saf mısır ve saf sorgum
silajına oranla daha olumlu silajlar elde edildiği görülmüştür
The aim of this study was to investigate the silage quality of corn ( Zea mays L.) and sorghum (Sorghum bicolor L) silages mixed with different plants containing high protein. The nutrient content of the certain plants silaged with corn and sorghum and used for different purposes in natural flora of Turkey were investigated. Corn, sorghum and soybean (Glycine max L. Merr.) were grown during 2006 growing season at research farm of Faculty of Agriculture at Akdeniz University, Leucaena leucocephala [(Lam.) De Wit] was obtained from the research farm of Faculty of Agriculture and Cappari (L.) spp. were collected from the natural flora of Akdeniz University campus. In the study, corn and sorghum were determined as the basic silage plants and L. leucocephala, Capparis and soybean were mixed in a ratio of 10 % at fresh weight basis. The silage trial combinations ensiled for 50 days in 2 kg jars were carried out in randomized parcels with two replications. At the end of the experiment, dry matter, crude protein, crude oil, crude fibre, crude ash, nitrogen-free extracts, phosphor, calcium, lactic acid and acetic acid contents and pH values of silages were found between; 18.62-26.47%, 7.12-11.20%, 1.11-2.26%, 30.04-35.54%, 5.44-7.71%, 46.57-52.74%, 0.13-0.20%, 0.25-0.87%, 3.42-2.06%, 0.83-0.43% and 3.87-4.11%, respectively. Butyric acid was only determined in Corn + L. leucocephala mixture (0.008 %). As a result, the nutrient contents of mixed silages were higher than pure sorghum and maize silages.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 24 Issue: 1 |