Research Article
BibTex RIS Cite

The Selection of Wild and Domesticated Carob Types Grown in West Mediterranean and Aegean Regions

Year 2008, Volume: 21 Issue: 2, 145 - 153, 01.12.2008

Abstract

This research was conducted between the years 2000 and 2003 in the province of Antalya (Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik, Kumluca, Demre ve Kaş) in Mediterranean Region and in the province of Muğla (Fethiye, Dalaman, Datça ve Bodrum) in Aegean Region. Superior types of wild and domesticated carobs grown in West Mediterranean and Aegean Region were selected in terms of fruit and seed features. For this purpose, growth habit of the plants, plant and stem form, stem and branch color, stem circumference and number of leaves were measured as morphological features in both wild and domesticated types. For fruit features, the weight, length, width, thickness, peel color, flesh weight of the fruit, fruit/seed ratio, the number of seeds, seed weight, seed color, soluble solids, seed/flesh ratio, were investigated. At the end of the experiments, 4 superior domesticated and 10 wild types among a total of 54 types were selected in terms of examined features in West Mediterranean and Aegean regions and the selected types were propagated for genetic preservation.

References

  • Albanell, E., Caja, G. and Plaixats, J. 1991. Characteristics of Spanish carob pods and nutritive value of carop kibbles. Options Mediterraneennes, Serie Seminaires, No: 16, 135-136.
  • Batll I. and Tous, J. 1997. Carob tree. Ceratonia siliqua L. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected. 17. Institute of Plant Genetic and Crop Plant Researck, Gatersleben Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy, 92 p.
  • Pekmezci, M., Gübbük, H., Eti, S., Erkan, M., Onus, N., Biner, B., Adak, N. ve Karasahin, I. 2004. Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Keçiboynuzu Tiplerinin Seleksiyonu ve Seçilen Tiplerin Muhafazası. Proje Sonuç Raporu, Proje No: TOGTAG/TARP-2523, 47 s. (basılmamış).
  • Pekmezci, M., Gübbük, H., Eti, S., Erkan, M., Onus, N., Biner, B., Adak, N. ve Karaşahin, I. 2005. Doğu Akdeniz Bölgesinde Yabani ve Kültür Formunda Yetişen Keçiboynuzu Tiplerinin Seleksiyonu, Bahçe, 34(2): 63-73.
  • Seçmen, 1974. Ceratonia siliqua L’nın Ekolojisi. Bitki,1 (4):533-543.
  • Shawakfeh, K.Q. and Ereifej, K.I. 2005. Pod characteristics of two ceratonia siliqua L. varieties from Jordan. Ital. J. Food Sci., No 2, Vol. 17, 187-194.
  • Vardar, Y., Ö. Seçmen, ve M. Öztürk, 1974. Türkiye’de Ceretonia siliqua (Keçiboynuzu)’ nun Endüstriyel Değerlendirilmesinde Esas Olacak Ekonomik Potansiyeli ile Ilgili Araştırma Raporu. Türkiye Sanayi ve Kalkınma Bankası, D. No: 367, İstanbul, 99. s.

BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU

Year 2008, Volume: 21 Issue: 2, 145 - 153, 01.12.2008

Abstract

Bu araştırma, 2000 ve 2003 yılları arasında Akdeniz Bölgesinin Antalya (Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik, Kumluca, Demre ve Kaş) ve Ege Bölgesi’nin Muğla (Fethiye, Dalaman, Datça ve Bodrum) illerinde yürütülmüştür. Araştırmada, Batı Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yabani ve kültür formunda yetişen keçiboynuzu tiplerinden meyve ve tohum özellikleri bakımından üstün özellik gösteren tiplerin seçimi amaçlanmıştır. Tiplerin seçiminde; ağaç formu, gövde formu, gövde rengi, dal rengi, gövde çevresi ve yaprak sayısı, meyvelerde ise; meyve ağırlığı, boyu, eni, kalınlığı, kabuk rengi, meyve eti ağırlığı, meyve eti randımanı, tohum sayısı ve ağırlığı, tohum randımanı, tohum rengi ve suda çözünebilir kuru madde miktarları dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda, Batı Akdeniz ve Ege Bölgesinde değişik lokasyonlardan değerlendirmeye alınan toplam 54 tip arasından, incelenen kriterler yönünden üstün özellik gösteren 10 yabani ve 4 kültür tipi ümit var bulunmuştur

References

  • Albanell, E., Caja, G. and Plaixats, J. 1991. Characteristics of Spanish carob pods and nutritive value of carop kibbles. Options Mediterraneennes, Serie Seminaires, No: 16, 135-136.
  • Batll I. and Tous, J. 1997. Carob tree. Ceratonia siliqua L. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected. 17. Institute of Plant Genetic and Crop Plant Researck, Gatersleben Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy, 92 p.
  • Pekmezci, M., Gübbük, H., Eti, S., Erkan, M., Onus, N., Biner, B., Adak, N. ve Karasahin, I. 2004. Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Keçiboynuzu Tiplerinin Seleksiyonu ve Seçilen Tiplerin Muhafazası. Proje Sonuç Raporu, Proje No: TOGTAG/TARP-2523, 47 s. (basılmamış).
  • Pekmezci, M., Gübbük, H., Eti, S., Erkan, M., Onus, N., Biner, B., Adak, N. ve Karaşahin, I. 2005. Doğu Akdeniz Bölgesinde Yabani ve Kültür Formunda Yetişen Keçiboynuzu Tiplerinin Seleksiyonu, Bahçe, 34(2): 63-73.
  • Seçmen, 1974. Ceratonia siliqua L’nın Ekolojisi. Bitki,1 (4):533-543.
  • Shawakfeh, K.Q. and Ereifej, K.I. 2005. Pod characteristics of two ceratonia siliqua L. varieties from Jordan. Ital. J. Food Sci., No 2, Vol. 17, 187-194.
  • Vardar, Y., Ö. Seçmen, ve M. Öztürk, 1974. Türkiye’de Ceretonia siliqua (Keçiboynuzu)’ nun Endüstriyel Değerlendirilmesinde Esas Olacak Ekonomik Potansiyeli ile Ilgili Araştırma Raporu. Türkiye Sanayi ve Kalkınma Bankası, D. No: 367, İstanbul, 99. s.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

M. Pekmezci This is me

H. Gübbük This is me

S. Eti This is me

M. Erkan This is me

N. Onus This is me

İ. Karaşahin This is me

B. Biner This is me

N. Adak This is me

Publication Date December 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Pekmezci, M., Gübbük, H., Eti, S., Erkan, M., et al. (2008). BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 21(2), 145-153.
AMA Pekmezci M, Gübbük H, Eti S, Erkan M, Onus N, Karaşahin İ, Biner B, Adak N. BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. December 2008;21(2):145-153.
Chicago Pekmezci, M., H. Gübbük, S. Eti, M. Erkan, N. Onus, İ. Karaşahin, B. Biner, and N. Adak. “BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 21, no. 2 (December 2008): 145-53.
EndNote Pekmezci M, Gübbük H, Eti S, Erkan M, Onus N, Karaşahin İ, Biner B, Adak N (December 1, 2008) BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 21 2 145–153.
IEEE M. Pekmezci, “BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 21, no. 2, pp. 145–153, 2008.
ISNAD Pekmezci, M. et al. “BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 21/2 (December 2008), 145-153.
JAMA Pekmezci M, Gübbük H, Eti S, Erkan M, Onus N, Karaşahin İ, Biner B, Adak N. BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2008;21:145–153.
MLA Pekmezci, M. et al. “BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 21, no. 2, 2008, pp. 145-53.
Vancouver Pekmezci M, Gübbük H, Eti S, Erkan M, Onus N, Karaşahin İ, Biner B, Adak N. BATI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ’NDE YABANİ VE KÜLTÜR FORMUNDA YETİŞEN KEÇİBOYNUZU TİPLERİNİN SELEKSİYONU. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2008;21(2):145-53.