The purpose of this research was to determine dairy enterprises’s production activities by doing economic analysis and economical principle how can redeem under present economical conditions in enterprises in Afyonkarahisar. According to the finding results, cost factors, include firstly 47.82% feed, after 26.97% labor, 7.84% amortization, 7.28% other costs (energy + liquid fuel + liability capital interest + other current costs), 4.25% vets and meds, 3.25% repair and maintenance, 2.59% general management costs. Average income distribution observed in these enterprises were as follows; milk sales, change of inventory value, calf revenues, 52.68%, 40.83% and 6.49% respectively. In the enterprises, it was founded that average financial profitability is -3.77%, economic profitability is -3.56% and profitability factor is -22.40%. Returns to scale was 0.99.
Bu araştırmanın amacı, Afyonkarahisar’da süt sığırcılığı işletmelerinde gerçekleştirilen üretim faaliyetlerinin ekonomik analizini yapmak ve mevcut ekonomik koşullar altında işletmelerde iktisadilik prensibinin ne ölçüde yerine getirildiğini belirlemektir. İşletmelerde maliyeti oluşturan masraf unsurları arasında, % 47,82 ile yem ilk sırayı almakta, bunu % 26,97 ile işçilik, % 7,84 ile amortisman, % 7,28 ile diğer giderler (enerji+akaryakıt+yabancı sermaye faizi+diğer cari giderler), % 4,25 ile sağlık, % 3,25 ile bakım-onarım ve % 2,59 ile genel idare giderlerinin izlediği belirlenmiştir. Elde edilen toplam gelirler arasında süt satış geliri % 52,68 ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu % 40,83 ile envanter kıymet artışı, % 6,49 ile buzağı geliri izlemiştir. İşletmelerin ortalama mali rantabilitesi % -3,77; ekonomik rantabilitesi % -3,56 ve rantabilite faktörü % -22,40 olarak gerçekleşmiştir. Masraf-hasıla oranı (O/I) da 0,99 bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 21 Issue: 2 |