Galanthus elwesii Hook f. is one of the first plants in the list of flower bulbs which are exported from Turkey. Because of this, In Vitro production of this plant is important not only to protect gene pool but also for commercial production. Fruits of this plant, used in this study, were collected in Akseki, Antalya, a place where this plants naturally grown up, first week of April. Fruits were hold in 80 % commercial sodium hypocloride solution about 20 minutes for surface sterilization after that washed by sterile distilated water for three times. Immature embriyos extracted from the sterile seeds were cultered in a MS medium that contains 1-4 mg/l 6-benzileaminopurine (CBA) and 0.5 mg/l -naftalene asetic acid (NAA). The highest bulb formation was obtained from MS medium contained 1 mg/l BAP + 0.5 mg/l NAA. The number of the bulbs obtained from this medium was found 7.7 per explant.
Galanthus elwesii Hook. f. bitkisi ülkemizden ihraç edilen çiçek soğanları listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle bu bitkinin in vitro çoğaltımı hem gen kaynaklarının korunması hem de ticari üretim için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada kullanılan Galanthus elwesii Hook. f. bitkisinin meyveleri nisan ayının ilk haftası içerisinde doğal yetişme ortamı olan Antalya ilinin Akseki ilçesi civarından toplanmıştır. Meyveler yüzey sterilizasyonu için % 80’ lik ticari sodyum hipoklorit çözeltisinde 20 dakika tutulduktan sonra üç kez steril saf su ile durulanmıştır. Yüzey sterilizasyonu yapılan tohumlardan çıkarılan olgunlaşmamış embriyolar 1-4 mg/l 6benzilaminopurin (BA) ve 0,5 mg/ l α- naftalen asetik asit (NAA) içeren Murashige-Skoog (MS) ortamında kültüre alınmıştır. En yüksek soğancık oluşumu 1 mg/l BAP + 0,5 mg/l NAA içeren MS ortamında elde edilmiş olup, bu ortamda elde edilen soğancık sayısı eksplant başına 7,7 adet olarak bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 19 Issue: 2 |