The objective of wheat breeding programs is to obtain productive and qualified yields. For this purpose, various wheat varieties have been registered in our country. In this research, 34 bread wheat genotypes (26 varieties and 8 lines) were used as materials. The experiment was arranged in randomized complete blocks with 3 replications. Yield and some quality characteristics (grain moisture, gluten, gluten index, sedimentation and modified sedimentation) of the genotypes in Biga were investigated. The yields, grain humidity, gluten, gluten index, sedimentation and modified sedimentation values of the genotypes were as follows 645.9-352.5 kg/da, 12.4-11.7 %, 42.5-30.5 g, 97.5-47.5 %, 61.0-30.5 ml and 69.0-25.0 ml respectively. In respect of all the traits studied, the differences among the genotypes were found out significant at 1%. Consequently, it has been advised for the producers in the region Flamura, Dropia and Gelibolu varieties as new genotypes.
Buğday ıslah programlarının amacı daha verimli ve nitelikli ürün elde etmektir. Bu amaçla ülkemizde bir çok çeşit tescil edilmiştir. Bu araştırmada toplam 34 ekmeklik buğday genotipi (26 çeşit ve 8 hat) materyal olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Genotiplerin Biga’da verim ve bazı kalite özellikleri (nem, gluten, gluten indeks, sedimantasyon ve beklemeli sedimantasyon) incelenmiştir. Genotiplerin verimleri 645.9-352.5 kg/da, nem oranları % 12.4-11.7, gluten değerleri 42.5-30.5 g, gluten indeksleri % 97.5-47.5, sedimantasyon değerleri 61.0-30.5 ml ve beklemeli sedimantasyon değerleri 69.0-25.0 ml arasında olmuştur. İncelenen tüm özellikler bakımından genotipler arasındaki farklılık % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Sonuç olarak; Flamura, Dropia ve Gelibolu çeşitleri yöredeki yetiştiriciler için yeni genotipler olarak tavsiye edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 18 Issue: 3 |