In our country, there exist about 150 dye plant species that could be used in dyeing; however, these plants are not sufficiently utilized in field cultivation. Through extension of these plants cultivation in agriculture, required raw materials in vegetable dyeing could be met. Hand woven carpets and other products dyed with dye plants are very important income from domestic and foreign tourism sources. In this study, the seeds of Reseda lutea, spread in the South-eastern Anatolia, were taken into cultivation during 2002-2003 and dry herbs of the plants were used in dyeings. The aim of the study was to determine dyeing properties of weld using different mordants and dyeing methods. A total of 25 dyeings were performed. As a result of dyeings, different shades of yellow were obtained. Light fastness values of colours was determined as 2-6, abrasion fastness values as 1-2 and 4-5, water spotting fastness for wet water spotting as 3-4 and 5, and for dry water spotting as 5. The fastnesses of the obtained colours were found as medium and good level.
Ülkemizde boyamacılıkta kullanılabilecek yaklaşık 150 kadar boya bitkisi mevcuttur, ancak bu bitkiler tarla tarımı içinde yeterince yer almamaktadırlar. Bu bitkilerin tarımının yaygınlaşması ile bitkisel boyamacılıkta ihtiyaç duyulan hammadde temini karşılanabilecektir. Bitkisel boyalarla boyanmış el sanatları ürünleri iç ve dış turizm açısından önemli bir gelir kaynağıdır. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu florasında yayılış gösteren muhabbet çiçeği (Reseda lutea L.) türüne ait tohumlar 2002-2003 yıllarındakültüre alınmış ve boyamalarda bitkinin toprak üstü aksamı kullanılmıştır. Çalışma, farklı mordan maddeler ve boyama metotları (ön mordanlama, birlikte mordanlama ve son mordanlama) kullanarak bitkinin boyama özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Mordansız ve farklı mordanlar kullanılarak toplam 25 boyama yapılmıştır. Boyamalar sonunda Reseda bitkisinden sarının değişik renk tonları elde edilmiştir. Renklerin ışık haslığı değerleri 2-6, sürtünme haslığı değerleri 1-2 ile 4-5, yaş su damlası haslık değerleri 3-4 ile 5 ve kuru su damlası haslık değerleri 4-5 ile 5 arasında değişmiştir. Elde edilen renklerin ışık, sürtünme ve su damlası haslık değerleri orta ve iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 18 Issue: 2 |