In this work, the effects of hot air treatments on superficial scald development and postharvest physiology of ‘Granny Smith’ apples were investigated. During the experiments, apples were divided into two groups. The first group of apples was treated with hot air at 36ºC for 60 and 72 hour, and the second group of apples was used as control group without any treatment. During the storage period, various chemical and physical analyses (weight loss, soluble solids, titretable acidity, flesh firmness, skin colour, and superficial scald development) were performed on apples by taking samples at monthly intervals. The experiment results showed that, the most effective treatment for controlling superficial scald was keeping of fruits at 36ºC for 72 hours and stored at 3ºC. Quality was maintained best at 0ºC and superficial scald was prevented at 3ºC during storage.
Bu çalışmada, sıcak hava uygulamalarının ‘Granny Smith’ elmalarında yüzeysel kabuk yanıklığı gelişimi ve bu çeşidin derim sonrası fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla optimal derim olgunluğunda toplanan elmalar iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup elmalara 36ºC’ de 60 ve 72 saat süreyle sıcak hava uygulaması yapılmış, ikinci grup elmalar ise hiçbir uygulama yapılmadan kontrol grubu olarak kullanılmışlardır. Sıcak hava uygulaması yapılan ve kontrol meyveleri 0° ve 3ºC sıcaklık ve %90-92 oransal neme sahip soğuk hava depolarında muhafazaya alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince değişik muhafaza ortamlarından belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler (ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi ve yüzeysel kabuk yanıklığı miktarı) yapılarak, muhafaza sırasında meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Denemeler sonucunda, ‘Granny Smith’ elma çeşidinin yüzeysel kabuk yanıklığı (superficial scald) kontrolünde en uygun sıcaklık uygulamasının 36°C’ de 72 saat süreyle sıcak hava uygulaması olduğu saptanmıştır. Depolama sıcaklıklarından 0ºC kalitenin korunmasında, 3ºC ise yüzeysel kabuk yanıklığının kontrolünde daha başarılı bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 18 Issue: 1 |