Bu çalışmada, Antalya ili koşullarında serada ve açıkta üzüm üretiminin üretim maliyeti ve gelirinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Akdeniz Üniversitesi deneme tarlasında 2001-2002 üretim döneminde yürütülen araştırma sonuçlarına ait veriler kullanılmıştır. Ekonomik analiz kapsamında her iki üretim sistemine ait sabit ve değişken masraflar, üretim maliyeti, brüt kâr ve net kâr değerleri ortaya konulmuştur. Araştırmada dekara üretim masrafı sera üzümünde 959.74 milyon TL ve açıkta üzümde 488.68 milyon TL bulunmuştur. Üzüm üretiminde elde edilen net kâr ise serada 738.94 milyon TL/da, açıkta 591.63 milyon TL/da’dır. Araştırma sonuçlarına göre serada üzüm üretimi açıkta yapılan üretimden daha kârlı olarak bulunmuştur
The aim of this study is to determine production cost and return of greenhouse and open field grown grapevines in Antalya. Data used in the study were obtained of experiments conducted in the Akdeniz University research field for the period of 2001-2002. Fixed and variable costs, production costs gross profit and net profit were estimated in the economic analysis for both production systems. The research results showed that the production costs for greenhouse and open field grapes per hectare were 9597.4 and 4886.8 million TL, respectively. The net profit for per hectare was found to be 7389.4 million TL in greenhouse grapes while it was 5916.3 million TL in open field grapes. It was concluded that greenhouse grape production is more profitable than open field grapes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 18 Issue: 1 |