Ana ve ikinci ürün susam üretiminin maliyet ve gelir durumunu ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma, 1992-1996 yıllan arasında Antalya ilinde yapılmıştır. Çalışmanın verilerini ilde, ana ve ikinci ürün susam üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerlerde bulunan üreticilerden anket yöntemiyle derlenen bilgiler oluşturmuştur. Araştırmanın 5 yıllık bulgulanna göre; bir dekar ana ürün susam üretimi için yaklaşık 33.1 saat insan işgücü ve 1.17 saat makina çekigücüne, bir dekar ikinci ürün susam üretimi için ise 27.0 saat insan işgücü ve 1.13 saat makina çekigücüne ihtiyaç vardır. 1996 yılı fiyatlarına göre bir kilogram ana ve ikinci ürün susamın üretim maliyeti sırasıyla 104421 TL ve 111066 TL olarak bulunmuştur. Üreticilerin eline geçen ürün fiyatları ise ana ve ikinci ürün susamda 90000 ve 90240 TL/kg olarak gerçekleşmiştir. Buna göre, dekara ortalama net kâr ana ürün susamda -1031072 TL, ikinci ürün susamda ise -999659 TL olarak hesaplanmıştır.
The aim of this study was to determine the production costs and returns of the main and double cropping sesame in Antalya province. The study was carried out in the main sesame production areas of the province for the period of 1992-1996. Data for this study were collected ffom farmers by questionnaire method. The results of the study showed that 331 hours man power and 11.7 hours machinery power were needed to produce main crop sesame per hectare basis. Same values for double cropped sesame were 270 hours man power and 113 hours machinery power. On a per kilogram basis, the costs of main and double crop sesame for 1996 prices were found to be 104421 and TL 111066 respectively. Main and double cropping sesame prices received by producers were 90000 and TL 90240 for per kilogram. The average net retum per hectare was TL -10310720 for main crop sesame and TL -9996590 for double cropped sesame.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 10 Issue: 1 |