Experiments were conducted by using 20 table grape cultivars known as Razakı or its synonymes. Genetic variations at cultivar level were determined by using isozymes markers. Mature grape berries were used for extraction. CO, GOT, LAP, MDH, HP, ve IPO isozyme banding patterns were obtained by using vertical polyacrylamide gel electrophoresis tecnique (PAGE). It was observed that since LAP, GOT and HP had similar band number and positions in all of the cultivars used in this study, therefore, they could not be used to detect genetic variations among different cultivars. However, MDH, CO and IPO had different band position in different cultivars, they could be used to detect genetic variation. After forming zymograms for each of all enzyme systems, matrix was constructed by using similarity index and from these data, dendograms were obtained by the UPGMA method. The analyses showed that while there was 100% similarity in terms of isozymes investigated between Razakıs of Buca and Dumanlı and Sultani, Aydın and Çivril, Burdur and Burdur-Kışla, it was observed that similarities between Razakı of Dımışkı and Burdur and Burdur-Kışla were the farthest being 68% similar.
Türkiye'de Razakı adı veya sinonimi olarak bilinen 20 sofralık üzüm çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bitkilerin genetik yapısından kaynaklanan farklılıklar, izoenzim bantları yardımıyla çeşit düzeyinde belirlenmiştir. Enzimler olgun üzüm tanelerinden ekstrakte edilmiştir. Dikey Poliakrilamid Jel Elektroforez (PAGE) yöntemiyle CO, GOT, LAP, MDH, HP ve IPO izoenzim bant desenleri elde edilmiştir. Çalışma sonucunda LAP, GOT ve HP izoenzimlerinin tüm çeşitlerde aynı sayıda ve seviyede bant verdiği görülmüş, buna karşılık çeşitler arasındaki farklılığı tesbit etmek amacıyla esas olarak MDH, CO ve IPO izoenzimlerinden yararlanabileceği saptanmıştır. Her bir enzim sistemi için zimogramlar oluşturulduktan sonra, benzerlik indeksi hesaplanarak matriks oluşturulmuş ve bu değerlere göre UPGMA metodu kullanılarak dendogram yapılmıştır. Bu değerlendirme sonucunda; Sultani ile Buca ve Dumanlı Razakısı, Aydın ile Çivril Razakısı, Burdur ile Burdur-Kışla Razakısı arasında incelenen enzimler açısından %100'lük bir benzerlik gösterdiği bulunmuştur. Bununla birlikte Dımışkı ile Burdur ve Burdur-Kışla Razakısı’nm birbirine en uzak (%68 oranında benzerlik) çeşitler olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 9 Issue: 1 |