This study was conducted to detemine the germination and development level of common vetch, field pea, chickling vetch, bitter vetch and persian clover plant species in different temperatures (5, 10, 15, 20, 25 °C) in laboratory conditions. This research was planned in Randomized Plot Design with three replications. Germination percentage (%), root length (cm), shoot length (cm), root weight (mg), shoot weight (mg) root/shoot ratio were determined in each level of temperatures for each plant species studied. As a result, while common vetch had the highest germination percentage in each temperature level, chieklîng vetch at 20 °C, field pea at 25 °C, bitter vetch and persian clover at 15 °C showed the highest germination percentages. There were different physiological developments for each plant species at different temperature levels.
Bu çalışma, laboratuvar koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.), yem bezelyesi (Pisum sativum ssp.arvence L. Poir), mürdümük (Lathyrus sativus L.), burçak ( Vicia ervilia L.) ve İran üçgülü (Trifolium resupinatum L.) türlerinin farklı sıcaklık kademelerinde (5, 10, 15, 20, 25 °C) çimlenme ve gelişme düzeylerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırma 3 tekrarlamalı olarak Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre kurulmuş ve çimlenme oranı (%), kök uzunluğu (cm), sürgün uzunluğu (cm), kök ağırlığı (mg), sürgün ağırlığı (mg), kök/sürgün oranları her tür ve sıcaklık kademesinde irdelenmiştir. Sonuç olarak, adi fig her sıcaklık kademesinde de yüksek çimlenme oranı gösterirken, mürdümük 20 °C’de, yem bezelyesi 25 °C’de, burçak ve İran üçgülü ise 15 °C’de en yüksek çimlenme oranına sahip olmuşlardır. Her tür için farklı sıcaklık kademelerinde farklı fizyolojik gelişmeler görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 9 Issue: 1 |