Inheritance of percent oil and percent protein in kernel were studied in a nine-parent half diallel cross of maize inbreds (Zea mays L.), using Jinks-Hayman diallel analysis.
It was determined that both additive and dominance gene effects were significant for percent protein but the dominance component more significantly contributed to genetic variance than additive effects. Only significant gene effect was dominance component of genetic variation for percent oil. Negative and significant heterosis were found for percent protein but heterotic effects were observed not to be significant for percent oil. Overdominance was detected for both quality traits. It appeared that at least three gene groups were effective in genetic control of percent protein. The number of gene groups were not estimated for percent oil because of heterosis being not important.
Estimates of heritability and other genetic parameters from diallel analysis of nine maize inbreds suggested that selection for higher protein and oil content in kernel should not be effective in early generations. For percent protein one parental line were identified to be evaluated in maize breeding programs in future.
Dokuz kendilenmiş mısır hattı arasında yarım diallel olarak elde edilen melez populasyonda danede protein ve yağ oranlarının kalıtımları Jinks-Hayman analiz yöntemine göre incelenmiştir.
Yağ oranı bakımından sadece dominantlık varyansının; protein oranı için ise hem eklemeli hem de dominantlık varyanslarının önemli olduğu, ancak dominantlık öğesinin eklemeli öğelere göre genetik varyansa daha fazla katkı yaptığı belirlenmiştir. Protein oranı için populasyonda negatif yönde ve önemli düzeyde heterosis olduğu tahminlenirken, yağ oranı bakımından heterotik etkilerin önemli olmadığı gözlenmiştir. Her iki özellikte de üstün dominant bir kalıtım tipi söz konusudur. Danede protein oranını en az üç gen grubunun kontrol ettiği tahminlenirken; heterotik etkilerin önemsizliği nedeniyle yağ oranı kalıtımda etkili faktör sayısı elde edilememiştir.
Diallel melez analizlerinde kalıtım dereceleri ve diğer genetik parametre tahminlerinden elde edilen bulgulara göre melez populasyonun erken generasyonlarında danede yüksek protein ve yağ oranları için uygulanacak seçimlerin etkili olamayacağı sonucuna varılmıştır. Danede protein oranları ve genetik yapıları bakımından mısır ıslah programlarında potansiyel olarak kullanılabilecek bir hat belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 7 Issue: 1 |