Patates tarımında verimi etkileyen faktörlerin başında tohumluk kullanımı gelmektedir. Ülkemiz
patates tohumculuğu hala dışa bağımlı olup, orijinal ve anaç kademede tohumluk getirilip ülkemizde çoğaltmak suretiyle patates yetiştiricilerine sertifikalı tohumluk verilmektedir. Bu şekilde toplam tohumluk
ihtiyacının ancak %8 karşılanabilmektedir. Geri kalan tohumluk ihtiyacı ise ikinci ve üçüncü kuşak tohumlukların
tekrar çoğaltılmaları yolu ile karşılanmaktadır. Tohumluk üretim programlarında genellikle,
in vitro üretimi ve bitkisel kısımlardan üretim metotları uygulanmaktadır. Ülkemizde ise halen geleneksel
üretim metotlarından introdüksiyon metodu uygulanmaktadır. Biyolojik ıslah metotları ile üretime
yeni başlanmış olup, özellikle doku kültürü ve hızlı çoğaltım metotlarından çelikle üretim metodu kullanılarak
bir yumrudan çok sayıda bitki elde edilerek tohumluğun çoğaltım oranı artırılmakta ve birçok patojenin
zararı azaltılmaktadır. Ayrıca sertifikalı tohumluk üretmek için ihtiyaç duyulan zamanı kısaltma
açısından da bu üretim tekniği uygundur. Bu derlemenin amacı, sağlıklı patates tohumluğu üretiminde,
çok sayıda tohumluk (kitle halinde) bitki materyali elde etmede ve hızlı çoğaltımda faydalanabileceğimiz
çelikle patates üretim yöntemini açıklamaktır
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2012 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 13 Issue: 2 |