Bu çalisma; Erzurum ekolojik sartlarinda adaptasyona alinan 12 patates çesidinin
bazi kalite özelliklerini tespit etmek amaciyla yapilmistir. Çalisma, tesadüf bloklari deneme
desenine göre 3 tekrarlamali olarak yürütülmüstür. Arastirmada; özgül agirlik, kuru
madde, nisasta ve protein oranlari ile cips verimligi ve cipsin yag çekme orani incelenmistir.
Arastirma sonucunda elde edilen iki yilin ortalamalarina göre; çesitlerin özgül
agirligi 1.067-1.092, kuru madde orani % 18.14-26.10, nisasta orani % 11.32-16.38,
protein orani % 10.42-12.28, cips verimliligi % 31.44-38.78 ve cipsin yag çekme orani
% 32.47-38.72 arasinda degismistir. En fazla özgül agirlik (1.092), kuru madde
(%26.10), nisasta orani (%16.38) ve cips verimliligi (%38.78) Lady Rosetta, protein
orani (%12.28) Posof ve cipsin yag çekme orani ise (%38.72) Marfona çesitlerinden elde
edilmistir. En az yag çekme orani Lady Rosetta çesidinde (%32.47) tespit edilmistir.
Sonuç olarak, incelenen karakterler yönünden Lady Rosetta, Desire ve Hermes çesitleri
Erzurum ekolojisi için önerilebilecek çesitlerdir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2012 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 15 Issue: 2 |