Özet: And Dağlarının bitkisi olan kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) dünyada insan ve hayvan beslenmesinde geleceğin bitkisi olarak dikkat çekmektedir. Bu bitkinin Güney Amerika'daki tarihçesi çok eskilere dayanır. Arkeolojik çalışmalar bitkinin M.Ö. 3000 yılından beri yetiştirildiğini göstermektedir. Bitki kurağa ve soğuğa dayanıklı olup, yüksek rakımlı dağlık alanlarda tarımı yapılabilmektedir. Ayrıca tohumları mineral, vitamin, yağ ve antioksidanlar yönünden zengindir. Bu makalenin amacı kinoa bitkisinin önemi, kullanımı, besleme değeri ve yetiştiriciliğini tanıtmaktır.
Anahtar kelimeler: Kinoa, Chenopodium quinoa , besleme değeri, yetiştiriciliği
The Andean grain, quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is gaining increasing attention as a future food and forage crop in the world. There is a long history of safe use of the grain in South America. Archaeological studies have shown that quinoa was already known in 3000 B.C. The plant is cold and drought tolerant and it can be cultivated in high altitudes in the mountain areas. Apart from this, its grain is a rich source of a wide range of minerals, vitamins, oil and natural antioxidants. Therefore the objective of the paper is to introduce importance, use, nutritive value and agronomy of the kuinoa.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | February 17, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 25 Issue: 2 |