BibTex RIS Cite

-

Year 2014, Volume: 26 Issue: 1, 32 - 37, 13.10.2014

Abstract

The world fisheries production is rapidly growing in the last decade. The worldwide fisheries production in 2011 was about 154 million tons. The Black Sea region is one of the major basins in the world fisheries production. The Black Sea coastal countries are Bulgaria, Georgia, Russia, Romania, Turkey and Ukraine. The Black Sea region is an important player in the world fisheries production and trade. The aim of this study is to determine the competitiveness of the Black Sea countries in the fisheries trade. In this study used Balassa’s index of Revealed Comparative Advantage (RCA). According to the findings the Black Sea countries have a comparative disadvantage in fisheries sector.

References

  • Anonymous, 2002, Fishery Country Profile: The Republic of Bulgaria, ftp://ftp.fao.org/fi/DOCUMENT/fcp/en/FI_CP_BG.pdf [Erişim tarihi: 11.01.2013] Anonymous, 2005, Survey of the fish industry in Russia, FAO/Globefish, Rome.
  • Anonymous, 2008, Fishery Country Profile: The Republic of Turkey. ftp://ftp.fao.org/fi/document/fcp/en/FI_CP_TR.pdf [Erişim tarihi: 11.01.2013]
  • Anonymous., 2012a. Food and Agriculture Organization of the United States. http://www.fao.org/fishery/statistics/en [Erişim tarihi: 10.01.2013]
  • Anonymous, 2012b. UN COMTRADE, http://comtrade.un.org/db/ [Erişim tarihi: 15.01.2013] Balassa, B., 1965. Trade liberalization and ‘revealed’ comparative advantage, The Manchester School of Economic and Social Studies, 33:92-123.
  • Eremeev, V. N. and Zuyev, G. V., 2007, Commercial fishery impact on the modern Black sea: a review, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 7:75-82.
  • Khavtasi, M.; Makarova, M.; Lomashvili, I.; Phartsvania, A.; Moth-Poulsen, T.; Woynarovich, A., 2010, Review of fisheries and aquaculture development potentials in Georgia. FAO Fisheries and Aquaculture Circular. No. 1055/1. Rome.
  • Neculita, M., Sarpe, D. A., Afanase, C., Neculita, V., 2010, Romania’s fishing policy competitiveness in European integration context, International Conference on Development, Energy, Environment, Economics, 272-276.
  • Panin, N. and Jipa, D., 2002, Danube river sediment input and its interaction with the north-western Black Sea, Estuarine Coastal and Shelf Science, 54/3: 551-562.
  • Taşdan, K., Çeliker, S. A., Arısoy, H., Ataseven, Y., Dönmez, D., Gül, U. ve Demir, A., 2010, Akdeniz Bölgesinde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Analizi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No: 179, Ankara.

Karadeniz Ülkelerinin Rekabet Gücü Analizi: Su Ürünleri Sektörü Örneği

Year 2014, Volume: 26 Issue: 1, 32 - 37, 13.10.2014

Abstract

Dünya su ürünleri üretimi son on yıl içerisinde hızlı bir şekilde artış göstermektedir. 2011 yılında dünyada 154 milyon ton su ürünleri üretilmiştir. Karadeniz bölgesi dünya su ürünleri üretiminde önemli havzaların birisidir. Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler Bulgaristan, Gürcistan, Rusya, Romanya, Türkiye ve Ukrayna’dır. Karadeniz bölgesi dünya su ürünleri üretimi ve ticaretinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Karadeniz ülkelerinin su ürünleri sektöründe rekabet gücünü belirlemektir. Bu çalışmada Balassa’nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler endeksi kullanılmıştır. Sonuç olarak Karadeniz ülkelerinin dünya su ürünleri ticaretinde dezavantaja sahip oldukları belirlenmiştir.

References

  • Anonymous, 2002, Fishery Country Profile: The Republic of Bulgaria, ftp://ftp.fao.org/fi/DOCUMENT/fcp/en/FI_CP_BG.pdf [Erişim tarihi: 11.01.2013] Anonymous, 2005, Survey of the fish industry in Russia, FAO/Globefish, Rome.
  • Anonymous, 2008, Fishery Country Profile: The Republic of Turkey. ftp://ftp.fao.org/fi/document/fcp/en/FI_CP_TR.pdf [Erişim tarihi: 11.01.2013]
  • Anonymous., 2012a. Food and Agriculture Organization of the United States. http://www.fao.org/fishery/statistics/en [Erişim tarihi: 10.01.2013]
  • Anonymous, 2012b. UN COMTRADE, http://comtrade.un.org/db/ [Erişim tarihi: 15.01.2013] Balassa, B., 1965. Trade liberalization and ‘revealed’ comparative advantage, The Manchester School of Economic and Social Studies, 33:92-123.
  • Eremeev, V. N. and Zuyev, G. V., 2007, Commercial fishery impact on the modern Black sea: a review, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 7:75-82.
  • Khavtasi, M.; Makarova, M.; Lomashvili, I.; Phartsvania, A.; Moth-Poulsen, T.; Woynarovich, A., 2010, Review of fisheries and aquaculture development potentials in Georgia. FAO Fisheries and Aquaculture Circular. No. 1055/1. Rome.
  • Neculita, M., Sarpe, D. A., Afanase, C., Neculita, V., 2010, Romania’s fishing policy competitiveness in European integration context, International Conference on Development, Energy, Environment, Economics, 272-276.
  • Panin, N. and Jipa, D., 2002, Danube river sediment input and its interaction with the north-western Black Sea, Estuarine Coastal and Shelf Science, 54/3: 551-562.
  • Taşdan, K., Çeliker, S. A., Arısoy, H., Ataseven, Y., Dönmez, D., Gül, U. ve Demir, A., 2010, Akdeniz Bölgesinde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Analizi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No: 179, Ankara.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section Research Articles
Authors

Ahmet Aydın This is me

Guchgeldi Byashımov

Metehan Yaykaşlı This is me

Metehan Yaykaşlı This is me

Publication Date October 13, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Aydın, A., Byashımov, G., Yaykaşlı, M., Yaykaşlı, M. (2014). -. Alinteri Journal of Agriculture Science, 26(1), 32-37.
AMA Aydın A, Byashımov G, Yaykaşlı M, Yaykaşlı M. -. Alinteri Journal of Agriculture Science. October 2014;26(1):32-37.
Chicago Aydın, Ahmet, Guchgeldi Byashımov, Metehan Yaykaşlı, and Metehan Yaykaşlı. “-”. Alinteri Journal of Agriculture Science 26, no. 1 (October 2014): 32-37.
EndNote Aydın A, Byashımov G, Yaykaşlı M, Yaykaşlı M (October 1, 2014) -. Alinteri Journal of Agriculture Science 26 1 32–37.
IEEE A. Aydın, G. Byashımov, M. Yaykaşlı, and M. Yaykaşlı, “-”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 26, no. 1, pp. 32–37, 2014.
ISNAD Aydın, Ahmet et al. “-”. Alinteri Journal of Agriculture Science 26/1 (October 2014), 32-37.
JAMA Aydın A, Byashımov G, Yaykaşlı M, Yaykaşlı M. -. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2014;26:32–37.
MLA Aydın, Ahmet et al. “-”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 26, no. 1, 2014, pp. 32-37.
Vancouver Aydın A, Byashımov G, Yaykaşlı M, Yaykaşlı M. -. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2014;26(1):32-7.