Research Article
BibTex RIS Cite

A study on Milking Management Applied in Cattle Enterprises in Narman County of Erzurum Province

Year 2017, Volume: 32 Issue: 2, 45 - 54, 29.12.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.303907

Abstract



The study was
undertaken to obtain information about milking methods of 208 enterprises in
Narman County of Erzurum Province via face to face interview.
It was
determined that concentrate feed was offered during milking in 75.5% of the
enterprises, and Percentage of the enterprises which don't make udder cleaning
prior to milking is 54.4%, and hand milking is used in 78.8%of the enterprises.
While 68.6 % of
the cattle farmers stores
milk in the aluminum

milk storage container in the out of barn, 30.9% of them keeps milk storage
containers in the barn and 0.5% of them stores the milk in the milk cooling
tank. 52.2% of the enterprises indicated that the highest milk yield per animal
is obtained in summer season. It was
found
out that 78.4% of the enterprises do not utilize from milk support given by the
government,
percentage
of enterprices which keeps milk production records is 68.6%, and 24.5% of them milks
their cows for 10 months.




As
a result, it was concluded that cattle farmers in Narman County of Erzurum
Province need to be informed about udder cleaning prior to milking, milking
methods, storage of milk after milking, utilizing from supports of the goverment,
keeping milk records.




References

  • Akman, N., Özder, M., 1992, Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları' Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Tekirdağ, 1992.
  • Anonim, 2017. https://tr.wikipedia.org/wiki/Narman. Erişim tarihi: 05.01.2017.
  • Bakan, Ö., Aydın, R., 2016. Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Journal of the Faculty of Agriculture,,47(2): 113-122.
  • Bakır, G., 2002. Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durumu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi., 12 (2): 1-10.
  • Bogdanovic, V., Dedovic, R., Perisic, P., Stanojevic, D., Petrovic, M.D., Trivunovic, S., Kucevic, D., Petrovic, M.M., 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry,, 28 (4): 689-696.
  • Cochran, W.G., 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York.
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoglu, N., Genc, M., 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences., 23(6):1572-1577.
  • Demir, P., Adıgüzel , S.I., Sarı, M., Ayvazoğlu, C., 2014. Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi., 28(1): 9-13.
  • Demir, P., Aral, S., 2009. Kars ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılık işletmelerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Vet. Hek. Der. Derg., 80 (3): 17-22.
  • Demir, P., Yılmaz, A. R. A. L., Sarıözkan, S., 2014. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi.,25(1): 1-6.
  • Ildız, F. 1999. Tokat ili merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y., 2008. Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi., 3(2): 23-31.
  • Koçyiğit, R., Aydın, R., Diler, A., Güler, O., Yanar, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: Sağım Yönetimi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi., 20(4): 322-329.
  • Nizam, S., 2006 . Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniv. Fen Bil. Enst. Yük. Lis. Tezi.
  • Önal, A.R., Özder, M., 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi., 5 (2):197-203.
  • Özyürek, S., Kocyigit, R., Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi., 11(2):19-26
  • Soyak, A., 2006. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin Siyah Alaca süt sığırı popülasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K., 2007. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki
  • Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi., 4 (3):297-305. SPSS 2012. Analysis Without Anguish: Version 20 for Windows. John Wiley and Sons Australia
  • Şahin, K., 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi,11(1): 79-86.
  • Tatar, A., M., 2007 Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TÜİK, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu, Hayvancılık İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul Erişim tarihi: 05.01.2017.
  • Yamane, T., 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.

Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma

Year 2017, Volume: 32 Issue: 2, 45 - 54, 29.12.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.303907

Abstract

Bu çalışma Erzurum ili Narman ilçesinde,
anket yoluyla yüz yüze görüşülerek 208 işletmenin sağım yöntemleri hakkında
bilgiler elde etmek amacıyla yapılmıştır. Sağım esnasında işletmelerin % 75.5’
inin kesif yem verdiği tespit edilmiştir. Sağım öncesi meme temizliği yapmayan
işletmelerin  % 54.4 olduğu ve % 78.8
’sinde elle sağım yaptığı belirlenmiştir.. Sığır yetiştiricilerinin % 68.6’ü sağımdan sonra
sütü alüminyum kaplarda ahır dışında bekletirken, % 30.9’unun ahır ortamında
beklettiği ve % 0.5’inin ise soğutma tankında depolamaktadırlar. % 52.2’sinin
hayvan başına süt veriminin yaz mevsiminde daha yüksek olduğunu
bildirmişlerdir. İşletmelerin % 78.4’u devletin vermiş olduğu süt
desteklemelerinden faydalanmadıkları ve üretilen sütü kayıt altına alan
işletmelerin oranının % 68.6 olduğu ve işletmelerin % 24.5’i  ineklerini 10 ay sağdıkları tespit
edilmiştir.



Sonuç olarak Erzurum ili Narman ilçesindeki sığır yetişicilerinin,
sağım öncesi meme temizliği, sağım yapma şekli, sağım sonrası sütleri muhafaza
etme, bakanlığın verdiği desteklerden
faydalanma, süt verim kayıtlarının tutulması gibi yetiştiricilik konularında
bilgilendirilmeye ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.  

References

  • Akman, N., Özder, M., 1992, Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları' Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Tekirdağ, 1992.
  • Anonim, 2017. https://tr.wikipedia.org/wiki/Narman. Erişim tarihi: 05.01.2017.
  • Bakan, Ö., Aydın, R., 2016. Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Journal of the Faculty of Agriculture,,47(2): 113-122.
  • Bakır, G., 2002. Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durumu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi., 12 (2): 1-10.
  • Bogdanovic, V., Dedovic, R., Perisic, P., Stanojevic, D., Petrovic, M.D., Trivunovic, S., Kucevic, D., Petrovic, M.M., 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry,, 28 (4): 689-696.
  • Cochran, W.G., 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York.
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoglu, N., Genc, M., 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences., 23(6):1572-1577.
  • Demir, P., Adıgüzel , S.I., Sarı, M., Ayvazoğlu, C., 2014. Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi., 28(1): 9-13.
  • Demir, P., Aral, S., 2009. Kars ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılık işletmelerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Vet. Hek. Der. Derg., 80 (3): 17-22.
  • Demir, P., Yılmaz, A. R. A. L., Sarıözkan, S., 2014. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi.,25(1): 1-6.
  • Ildız, F. 1999. Tokat ili merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y., 2008. Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi., 3(2): 23-31.
  • Koçyiğit, R., Aydın, R., Diler, A., Güler, O., Yanar, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: Sağım Yönetimi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi., 20(4): 322-329.
  • Nizam, S., 2006 . Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniv. Fen Bil. Enst. Yük. Lis. Tezi.
  • Önal, A.R., Özder, M., 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi., 5 (2):197-203.
  • Özyürek, S., Kocyigit, R., Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi., 11(2):19-26
  • Soyak, A., 2006. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin Siyah Alaca süt sığırı popülasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K., 2007. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki
  • Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi., 4 (3):297-305. SPSS 2012. Analysis Without Anguish: Version 20 for Windows. John Wiley and Sons Australia
  • Şahin, K., 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi,11(1): 79-86.
  • Tatar, A., M., 2007 Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TÜİK, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu, Hayvancılık İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul Erişim tarihi: 05.01.2017.
  • Yamane, T., 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Rıdvan Koçyiğit

Mete Yanar

Recep Aydın

Abdulkerim Diler

Olcay Güler

Publication Date December 29, 2017
Acceptance Date October 23, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 32 Issue: 2

Cite

APA Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., et al. (2017). Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(2), 45-54. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.303907
AMA Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Diler A, Güler O. Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science. December 2017;32(2):45-54. doi:10.28955/alinterizbd.303907
Chicago Koçyiğit, Rıdvan, Mete Yanar, Recep Aydın, Abdulkerim Diler, and Olcay Güler. “Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32, no. 2 (December 2017): 45-54. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.303907.
EndNote Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Diler A, Güler O (December 1, 2017) Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science 32 2 45–54.
IEEE R. Koçyiğit, M. Yanar, R. Aydın, A. Diler, and O. Güler, “Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 32, no. 2, pp. 45–54, 2017, doi: 10.28955/alinterizbd.303907.
ISNAD Koçyiğit, Rıdvan et al. “Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32/2 (December 2017), 45-54. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.303907.
JAMA Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Diler A, Güler O. Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32:45–54.
MLA Koçyiğit, Rıdvan et al. “Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 32, no. 2, 2017, pp. 45-54, doi:10.28955/alinterizbd.303907.
Vancouver Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Diler A, Güler O. Erzurum İli Narman İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanan Sağım Yönetimi Üzerine Bir Araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32(2):45-54.

Cited By