Amaç: Seçici yeme, hayatın her döneminde karşılaşılabilen ve besin alımını sınırlandıran, psikososyal bir bozukluktur. Literatürde yapılan çalışmalar seçici yemenin hem fiziksel hem de psikolojik morbidite ile ilişkili olduğunu bildirmektedir. Bu çalışmada “The Adult Picky Eating Questionnaire”ın Türkçe uyarlaması olan Yetişkin Seçici Yeme Ölçeği’nin geçerlilik ve güvenilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Yöntem: Metodolojik araştırma tasarımı kullanılan çalışma, 2021-2022 akademik yılında Üsküdar Üniversitesi’nde 222 katılımcıyla yürütülmüştür. Google Formlar’da yapılandırılmış bir anket aracılığıyla Bilgi Formu, Yetişkin Seçici Yeme Ölçeği ve Yeme Tutum Testi uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede iç tutarlılık katsayısı, faktör analizleri ve korelasyonları IBM SPSS26® yazılımı ile yapılmıştır.
Bulgular: Yetişkin Seçici Yeme Ölçeği’nin 114 kişi ile yürütülen pilot çalışmasında, Cronbach’s Alpha değeri 0.795 bulunarak, ölçeğin oldukça güvenilir olduğu ve ölçekten madde çıkartılmadan, geçerlilik analizine uygun olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın 222 örneklemli Açımlayıcı Faktör Analizi’nde, Kaiser-Mayer-Olkin değeri 0.788 ile örneklem hacminin iyi düzeyde yeterli olduğu ve Bartlett Küresellik testi ile χ2=722.637 ve p=0.000 düzeyinde istatistiki açıdan anlamlılık olduğu bulunmuştur. Faktör yükleri >0.20 ve öz değerleri >1 olan ve toplam varyansın %56.768’ini açıklayan dört faktörlü bir yapı saptanmıştır. Çalışmanın Doğrulayıcı Faktör Analizi’nde 16 maddelik versiyonun uyum iyiliği indeksleri RMSEA=0.010; CFI=0.998; GFI=0.975; NFI=0.933; SRMR=0.059; AGFI=0.966; χ2/df=0.906 olarak yeterli uyum gösterdiği saptanmıştır. İç tutarlılık analizinde Cronbach’s Alpha katsayısı 0.829 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Yetişkinlerde seçici yemeyi ölçmeye yarayan Yetişkin Seçiçi Yeme Ölçeği’nin Türkçe Formu’nun geçerli ve güvenilir olduğu gösterilmiştir.
Geçerlilik Güvenilirlik Beslenme ve yeme bozuklukları Yeme alışkanlığı Seçici yeme Validity Reliability Feeding and eating disorders Eating behavior Picky eating
YOK
YOK
YOK
Objective: Picky eating is a psychosocial disorder that limits food intake and encounters in every period of life. Studies in the literature report that picky eating is associated with both physical and psychological morbidity. In this study, demonstrating the validity and reliability of the Turkish adaptation of “The Adult Picky Eating Questionnaire” was aimed.
Methods: The study, using a methodological research design, was carried out with 222 participants at Uskudar University in the 2021-2022 academic year. Sociodemoghrafic questions, The Adult Picky Eating Questionnaire and the Eating Attitude Test were applied through a structured questionnaire created in Google Forms. In the statistical analyses, internal consistency coefficient, factor analyzes and correlations were made with IBM SPSS26® software.
Results: In the pilot study conducted with 114 participants, Cronbach's Alpha value was 0.795, and it was determined that the scale had highly reliability and suitable for validity analysis without removing any items. In Explanatory Factor Analysis of main study, Kaiser-Mayer-Olkin value was 0.788, sample size was well sufficient, and Bartlett Sphericity Test was statistically significant at the level of χ2=722.637 and p=0.000. Consequently, a four-factor structure was revealed with factor loads >0.20 and eigenvalues >1, explaining 56.768% of total variance. In the Confirmatory Factor Analysis of study, the goodness of fit indices of 16-item version were RMSEA=0.010; CFI=0.998; GFI=0.975; NFI=0.933; SRMR=0.059; AGFI=0.966; χ2/df=0.906; It was determined that they showed sufficient fit. In the Internal Consistency Analysis, Cronbach's Alpha coefficient was found to be 0.829.
Conclusion: The Turkish version of The Adult Picky Eating Questionnaire, which can be used to measure picky eating in adults, has been shown to be valid and reliable in Turkish population.
YOK
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | YOK |
Publication Date | January 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.