Bu araştırma Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde 2002-2003 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, kontrol (mineral gübre), yeşil gübre bitkisi (adi fiğ+arpa karışımı), kompost (bitki atıkları kompostu), kompostlaştırılmış ahır ve hindi gübresi ile sertifikalı ticari organik gübre uygulamalarının kırmızı biberin (Capsicum annuum L.) verim, morfolojik özellikler ile ayrımlı gelişme dönemlerinde meyve ve yapraktaki potasyum içeriklerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Sonuç olarak, en yüksek verim 1. yıl 29,7 ton.ha-1, 2. yıl 26,5 ton.ha-1 nicelikleri ile ahır gübresi (20 ton.ha-1) yeşil gübre kombinasyonu uygulamasında belirlenmiştir. İncelenen morfolojik özellikler (%50 çiçeklenme gün sayısı, %50 meyve tutma gün sayısı, meyve boyu, meyve eni, meyve et kalınlığı, bitki boyu, bitki eni) için uygulamalar arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Yaprak ve meyve potasyum içerikleri açısından organik parsellerin üstün olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, verim ile morfolojik özellikler ve iki dönem yaprak ve meyve potasyum içerikleri arasında % 1 düzeyinde önemli korelasyonlar bulunmuştur
Biber (Capsicum annuum L.) organik gübre kompost yeşil gübre verim potasyum morfolojik özellikler
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2006 |
Submission Date | September 7, 2015 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 16 Issue: 1 |