Abstract
Amaç: Bireyin sağlık okuryazarlığı düzeyi sağlıkla ilgili bilgiyi elde etme, anlama, değerlendirme süreçlerini ve sağlık hizmetlerini kullanımını etkiler. Bu çalışmada Bingöl Merkez Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 18 yaş üstü bireylerde sağlık okuryazarlığı ile kanser bilgi yükü arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Araştırma Bingöl Merkez Aile Sağlığı Merkezlerinde, 18 yaş üstü 297 kişiyle yürütülmüş kesitsel tipte bir çalışmadır. Anket sosyo-demografik özellikler, ‘Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (TSOY-32)’ ve ‘Kanser Bilgi Yükü Ölçeği’ olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 32,67±9,61 bulunmuştur. Katılımcıların %56,1’i kadın, %65,5’i evli, %78,5’i lise ve üstü eğitim düzeyinde, %87,9’u il merkezinde yaşamakta ve %19,2’si hiç fiziksel aktivite yapmamaktadır. Katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeyi; %16,8 yetersiz, %25,6 sorunlu, %35,4 yeterli ve %22,2 mükemmel bulunmuştur. Fiziksel olarak aktif olanların kanser bilgi yükü daha az bulunmuştur (p<0,05). Sağlık okuryazarlığı indeks puanı ile kanser bilgi yükü toplam puanı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki (Spearman’s Korelasyon Katsayısı: -0,388 ve p <0,01) tespit edilmiştir.
Sonuç: Katılımcıların %57,6’sının sağlık okuryazarlığı düzeyi yeterli ve mükemmel seviyede bulunmuştur. Sağlık okuryazarlığı düzeyi arttıkça kanser bilgi yükü azalmaktadır.
Supporting Institution
Çalışmamızı destekleyen herhangi bir kurum yoktur.
Thanks
Çalışma süresince destek veren Uzm. Dr. Burak METE'ye teşekkür ederiz.