Research Article
BibTex RIS Cite

KRUVAZİYER TURİZMİ HAKKINDA YEREL HALKIN FARKINDALIK DÜZEYİNİN KUŞADASI DESTİNASYONU ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2020, Issue: 13, 103 - 124, 31.08.2020
https://doi.org/10.33404/anasay.745229

Abstract

Bu çalışmanın amacı, yerel halkın kruvaziyer turizmine yönelik farkındalık düzeyinin Kuşadası destinasyonu özelinde tespit edilmesidir. Araştırma 2018 yılının temmuz ve ağustos aylarında Kuşadası ilçesinin sınırları içerisinde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında kullanılan veriler, saha gözlemleri, yerel halk, turistler ve Kuşadası esnafı ile yapılan anketlerle elde edilmiştir. Veri toplama tekniklerine geçilmeden önce katılımcılara çalışmanın amacı, kapsamı ve verilerin nerede ve nasıl kullanılacağı konusunda detaylı bilgiler verilmiştir. Toplam 545 kişiye yüz yüze görüşülerek anket uygulaması yapılmıştır. Anketler uygulamasından sonra elde edilen veriler SPSS programına girilmiş ve istatistiki analizler yapılmıştır. Anketler sonucunda katılımcıların büyük bir bölümünün kruvaziyer turizmi konusunda bilgi sahibi olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında kruvaziyer turizminin daha da geliştirilmesi gereken bir turizm türü olduğunu düşünen katılımcılar, özellikle yaz aylarında yoğunlaşan kruvaziyer turizminin bütün yıla yayılması ve Kuşadası’nın tamamının bu turizm türünden maddi ya da manevi olarak faydalanması yönünde görüş bildirmişlerdir. Sonuç itibariyle kruvaziyer turizminin gelişme gösterdiği ülkemiz sınırları içindeki en önemli destinasyonlardan biri olan Kuşadası’nda bu turizm türünün mevcut durumdan daha iyi bir noktaya gelebilmesi için bütün turizm paydaşlarının turizm plan ve projelerine dahil edilmeleri, ortak akıl doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini düşünen katılımcılar tüm bu süreçler yönetilirken sürdürülebilir bir anlayışın benimsenmesinin de zorunlu olduğunu ifade etmektedirler.

References

  • ANONİM (2012), Kuşadası Turizm Analiz Raporu, Kuşadası Ticaret Odası (KUTO), Kuşadası: Kuşadası Ticaret Odası Yayınları. BAYAZIT, Şeyma (2017), Yerel Halkın Kruvaziyer Turizmi Farkındalığına Yönelik Uygulamalı Bir Çalışma: Bodrum Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (2), 151-169. BUTT, Nickie (2007), The İmpact Of Cruise Ship Generated Waste On Home Ports And Ports Of Call: A Study Of Southampton, A Study of Southampton Marine Policy, 31, 591-598. CHASE, Gregory-ILAN, Alon (2002), Evaluating the Economic Impact of Cruise Tourism: A Case Study of Barbados, An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 13 (1), 5-18. ÇELEBİ, Fatma (2017), Yerel Halkın Kruvaziyer Turizminin Etkilerine Yönelik Algıları: Kuşadası Örneği, Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). DENİZ, Müjgan (2017), Kruvaziyer Turizminin Türk Turizm Sektörü Açısından Değerlendirilmesi, Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 1-13. Kruvaziyer Turizmi İstatistikleri Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Planlama ve İstatistik Dairesi Başkanlığı, https://atlantis.udhb.gov.tr/istatistik/istatistik_kruvaziyer.aspx (Erişim Tarihi: 27.05.2020). DWYER, Larry-FORSYTH, Peter (1998), Economic Significance Of Cruise Tourism, Annals of Tourism Research, 25, 393-415. GİBSON, Philip-BENTLEY, Melissa (2005), A Study of Impacts Cruise Tourism and the South West of England, Journal of Travel & Tourism Marketing, 20, 3-4. GÜZEL, Kamil (2006), Kruvaziyer Turizmin Türkiye’deki Geleceği, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, (Basılmamış Tezsiz Yüksek Lisans Tezi). JAAKSON, Reiner (2004), Beyond The Tourist Bubble: Cruise Ship Passengers İn Port. Annals of Tourism Research, 31, 246-250. JOHNSON, David (2002), Environmentally Sustainable Cruise Tourism. Marine Policy, 26 (1), p. 261-270. LONG, Veronica-WALL, Geoffrey. (1996). Successful Tourism İn Nusa Lembongan, Indonesia. Tourism Management, 17 (1), 43-50. MARTİ, Bruce (2003), Trends İn The World And Extended-Length Cruising (1985-2002 Marine Policy, 28, 199–211. OĞUZBALABAN, Gözde (2018), Kruvaziyer Turizmde Destinasyon Özelliklerinin Önem-Performans Analizi: Kuşadası Örneği, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmış Doktora Tezi). ÖZGEZMEZ, Özlem (2018), Turizm İşletmelerinin Kriz Dönemlerinde Tutundurma Faaliyetleri: Kruvaziyer Turizmi ve Kuşadası Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir. ÖZGÜÇ, Nazmiye (2013), Turizm Coğrafyası (Özellikler ve Bölgeler), İstanbul: Çantay Kitabevi. SEZER, İbrahim. (2014). Kruvaziyer Turizmi’nde Dikkat Çeken Bir Nokta: Kuşadası Limanı, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı 32, 49-78. WOOD, Robert (2000), Caribbean Cruise Tourism, Globalization At Sea. Annals Of Tourism Research. 2, 345-370.
Year 2020, Issue: 13, 103 - 124, 31.08.2020
https://doi.org/10.33404/anasay.745229

Abstract

References

  • ANONİM (2012), Kuşadası Turizm Analiz Raporu, Kuşadası Ticaret Odası (KUTO), Kuşadası: Kuşadası Ticaret Odası Yayınları. BAYAZIT, Şeyma (2017), Yerel Halkın Kruvaziyer Turizmi Farkındalığına Yönelik Uygulamalı Bir Çalışma: Bodrum Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (2), 151-169. BUTT, Nickie (2007), The İmpact Of Cruise Ship Generated Waste On Home Ports And Ports Of Call: A Study Of Southampton, A Study of Southampton Marine Policy, 31, 591-598. CHASE, Gregory-ILAN, Alon (2002), Evaluating the Economic Impact of Cruise Tourism: A Case Study of Barbados, An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 13 (1), 5-18. ÇELEBİ, Fatma (2017), Yerel Halkın Kruvaziyer Turizminin Etkilerine Yönelik Algıları: Kuşadası Örneği, Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). DENİZ, Müjgan (2017), Kruvaziyer Turizminin Türk Turizm Sektörü Açısından Değerlendirilmesi, Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 1-13. Kruvaziyer Turizmi İstatistikleri Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Planlama ve İstatistik Dairesi Başkanlığı, https://atlantis.udhb.gov.tr/istatistik/istatistik_kruvaziyer.aspx (Erişim Tarihi: 27.05.2020). DWYER, Larry-FORSYTH, Peter (1998), Economic Significance Of Cruise Tourism, Annals of Tourism Research, 25, 393-415. GİBSON, Philip-BENTLEY, Melissa (2005), A Study of Impacts Cruise Tourism and the South West of England, Journal of Travel & Tourism Marketing, 20, 3-4. GÜZEL, Kamil (2006), Kruvaziyer Turizmin Türkiye’deki Geleceği, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, (Basılmamış Tezsiz Yüksek Lisans Tezi). JAAKSON, Reiner (2004), Beyond The Tourist Bubble: Cruise Ship Passengers İn Port. Annals of Tourism Research, 31, 246-250. JOHNSON, David (2002), Environmentally Sustainable Cruise Tourism. Marine Policy, 26 (1), p. 261-270. LONG, Veronica-WALL, Geoffrey. (1996). Successful Tourism İn Nusa Lembongan, Indonesia. Tourism Management, 17 (1), 43-50. MARTİ, Bruce (2003), Trends İn The World And Extended-Length Cruising (1985-2002 Marine Policy, 28, 199–211. OĞUZBALABAN, Gözde (2018), Kruvaziyer Turizmde Destinasyon Özelliklerinin Önem-Performans Analizi: Kuşadası Örneği, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmış Doktora Tezi). ÖZGEZMEZ, Özlem (2018), Turizm İşletmelerinin Kriz Dönemlerinde Tutundurma Faaliyetleri: Kruvaziyer Turizmi ve Kuşadası Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir. ÖZGÜÇ, Nazmiye (2013), Turizm Coğrafyası (Özellikler ve Bölgeler), İstanbul: Çantay Kitabevi. SEZER, İbrahim. (2014). Kruvaziyer Turizmi’nde Dikkat Çeken Bir Nokta: Kuşadası Limanı, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı 32, 49-78. WOOD, Robert (2000), Caribbean Cruise Tourism, Globalization At Sea. Annals Of Tourism Research. 2, 345-370.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section MAKALELER
Authors

Ferdi Akbaş 0000-0003-1899-1458

Publication Date August 31, 2020
Published in Issue Year 2020 Issue: 13

Cite

APA Akbaş, F. (2020). KRUVAZİYER TURİZMİ HAKKINDA YEREL HALKIN FARKINDALIK DÜZEYİNİN KUŞADASI DESTİNASYONU ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Anasay(13), 103-124. https://doi.org/10.33404/anasay.745229