Writing Rules

Genel Bilgiler

Anatolian Journal of Health Research, sağlık alanının çeşitli dallarındaki orijinal araştırma, derleme, olgu sunumu ve editöre mektup yayınlar. Dergi 4 ayda bir olmak üzere yılda 3 defa elektronik ortamda yayımlanır. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Anatolian Journal of Health Research, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş makaleleri kabul etmektedir. İnceleme aşaması için gönderilen çok yazarlı makalelerin son hali tüm yazarlar tarafından onaylanmalıdır.

Dergiye makale göndermeden önce, dergi sitesinde yer alan Yayın Hakkı Devir Formu el yazısı ile doldurulup, tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve taranarak sisteme yüklenmelidir. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen araştırma makalelerinin Etik Kurul Belgeleri sisteme yüklenmeli ve makalenin “Yöntem” kısmında etik kurul karar sayısı yazılmalıdır.

Dergide yayımlanan makalelerin sorumluluğu yazarlara aittir. Yayımlanmış makalelerden kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapılabilir.

Yazım Kuralları

Makaleler, Microsoft Word yazılım programında, Times New Roman yazı stilinde, 12 punto, 1,5 satır aralığında ve tüm kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Makalenin başlığı ve tüm alt başlıklar Times New Roman, 12 punto, kalın ve sadece ilk harfi büyük yazılmalıdır. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır. Tüm sayfalar numaralandırılmalıdır.

Makaleler 1) Başlık sayfası, 2) Makale ana metin olmak üzere iki ayrı dosya halinde sisteme yüklenmelidir.

Başlık Sayfası

Makaleden ayrı bir başlık sayfası hazırlanmalı, sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Başlık sayfasında 1) Türkçe ve İngilizce başlık (İngilizce makaleler için İngilizce ve Türkçe başlık) 2) tüm yazarların açık ad, soyadları 3) tüm yazarların unvanları, kurumları, e-posta adresleri ve ORC-ID 4) sorumlu yazarın adı soyadı, iletişim bilgileri 5) “Çıkar Çatışması”, “Teşekkür”, “Finansal Destek”, “Etik Komite Onayı”, “Bilgilendirilmiş Onam” ve “Yazar Katkıları” 6) çalışma daha önce herhangi bir kongrede sunulmuş ise kongre adı, zamanı ve yeri yazılmalıdır. İngilizce makalelerde Türkçe başlık hariç tüm bilgiler İngilizce olarak verilmelidir.

Makale Ana Metin

Makale ana metni körlenmiş olarak (yazarlara ait bilgilerin yer almadığı) sisteme yüklenmelidir.

Araştırma makaleleri: Türkçe makaleler 1) Türkçe başlık, 2) Türkçe özet, anahtar kelimeler, 3) İngilizce başlık, 4) İngilizce özet, anahtar kelimeler, 5) Giriş, 6) Yöntem, 7) Bulgular, 8) Tartışma, 9) Sonuç ve Öneriler, 10) Kaynaklar bölümlerinden oluşur.

İngilizce makaleler 1) İngilizce başlık, 2) Abstract, keywords, 3) Türkçe başlık, 4) Türkçe özet, anahtar kelimeler, 5) Introduction, 6) Methods, 7) Results, 8) Discussion, 9) Conclusion, 10) References bölümlerinden oluşur.

Giriş bölümünde yazının dayandığı temel bilgilere ve gerekçelere kısaca değinilmeli, son paragrafında amaç açık bir anlatımla yer almalıdır.

Yöntem bölümü araştırmanın türü, örneklem, verilerin toplanması, varsa girişim, istatistiksel değerlendirme ve araştırma etiği gibi bilgileri içermelidir. Bu bölüm çalışmaya katılmayan birisinin de rahatlıkla anlayabileceği açıklıkta yazılmalıdır.

Bulgular çalışmanın bulgularını özetlemeli ve temel bulgular gerekirse tablo ve şekillerle desteklenmelidir.

Tartışma bölümünde çalışmanın bulguları ilgili yurt içi ve yurt dışı çalışmaların sonuçları bağlamında tartışılmalı; genel bir gözden geçirmeyi değil, özgün bulguların tartışılmasını içermelidir.

Araştırmanın sınırlılıkları, sonuç ve öneriler başlığının öncesinde mutlaka verilmelidir.

Kısaltmalar kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır. Uluslararası kullanılan kısaltmalar için “Bilimsel Yazım Kuralları” (Scientific style and format: the CBE manual for authors, editors, and publishers) kaynağına başvurulabilir. Anatomik terimler Latincede yazıldığı gibi kullanılmalıdır. İlaçların jenerik ya da kimyasal isimleri kullanılmalıdır.

Derleme makaleleri: Konu ile ilgili başlıklar, kaynaklar bölümleri yer almalıdır.

Editöre mektup: Editöre mektuplarda kaynak sayısının ise 5’i geçmemesi önerilir.

Özetler ve Anahtar Sözcükler:

Özetler en fazla 250 kelimeden oluşmalıdır. Türkçe özet, 1) Amaç, 2) Yöntem, 3) Bulgular ve 4) Sonuçlar başlıkları altında yapılandırılmalıdır. İngilizce özet, 1) Aim, 2) Methods, 3) Results, 4) Conclusion başlıkları altında yapılandırılmalıdır. Özet bölümünde kaynak kullanılmamalıdır. Özetlerin sonunda her iki dilden en az 3, en çok 5 anahtar kelime yer almalıdır. Anahtar kelimeler birbirlerinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalı, her kelime küçük harf olmalı ve alfabetik olarak sıralanmalıdır. Türkçe özetin sonundaki anahtar kelimeler “Türkiye Bilim Terimleri (TBT)”nde; İngilizce özetin sonundaki anahtar kelimeler “Medical Subject Headings (MeSH)”te yer almalıdır.

Şekil, Resim, Tablo ve Grafikler:

Tablo, şekil, resim ve grafikler metin içinde geçtiği yerlerde olmalıdır.

Tablolarda dikey çizgi olmamalı, Word programındaki tablo menüsünden yararlanılarak yapılmalıdır. Tablo sayısı 5’i geçmemelidir. Tablo içi Times New Roman yazı stilinde, okunabilir olma şartıyla 12 puntodan daha küçük ve 1,5 satır aralığından daha az olabilir. Küsuratlar arasında virgül değil, nokta olmalıdır (86.60 gibi).

Kullanılan kısaltmalar tablo, şekil, resim ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir. Daha önceden herhangi bir yerde basılmış bir şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise, yazılı izin alınmalı ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.

Tablo başlıkları tablo üstünde, şekil ve grafik başlıkları şekil ve grafiğin altında, sadece ilk harfi büyük ve Times New Roman, 12 punto olacak şekilde yazılmalıdır.

Kaynaklar:


Kaynaklar toplamda 40'dan fazla olmamalıdır.

Kaynak gösteriminde APA (Publication Manual of the American Psychological Association) 6. sürümü kullanılan dergide, Eylül 2022 itibariyle APA 7. sürüm kullanımına geçilmiştir.

APA 7. sürümüne aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples

Bu yöntemde metin içinde gösterilen kaynaklar aşağıdaki gibidir:

- Metin içinde tek yazarlı bir kaynak gösteriliyorsa yazarın soyadı ve yayın yılı verilir.

Parentez içinde gösterimi: (Ashley, 2016)

Cümle içinde gösterimi: Ashley (2016)

- Metin içinde iki yazarlı bir kaynak gösteriliyorsa iki yazarın soyadı ve yayın yılı verilir.

Parentez içinde gösterimi: (Özcan & Kızılkaya Beji, 2015)

Cümle içinde gösterimi: Özcan ve Kızılkaya Beji (2015)

- Yazar sayısı üç ve daha fazla ise sadece ilk yazarın soyadı ve yayın yılı verilir.

Parentez içinde gösterimi: (Rebar ve ark., 2015)

Cümle içinde gösterimi: Rebar ve ark. (2015)

Metin sonunda kaynaklar ayrı bir liste olarak APA 7. referans stili kullanılarak verilmelidir. Kaynaklar yazarların soyadına göre alfabetik olarak sıralanır. Makalelerin varsa DOI numaraları yazılmalıdır. Kaynak yazımı için örnekler:

Dergide tek yazarlı makale:

Ashley, E. A. (2016). Towards precision medicine. Nature Reviews Genetics, 17(9), 507. https://doi.org/10.1038/nrg.2016.86

Dergide çok yazarlı makale:

Bakken, L., Brown, N., & Downing, B. (2017). Early childhood education: The long-term benefits. Journal of Research in Childhood Education, 31(2), 255-69. https://doi.org/10.1080/02568543.2016.1273285

Kitap:

Özcebe, H., Ulukol, B., Mollahaliloğlu, S., Yardım, N., & Karaman, F. (2008). Sağlık hizmetlerinde okul sağlığı kitabı. Ankara: Yücel Ofset.

Editörlü Kitapta Bölüm:

Şimşek, H., & Öksüzoğlu, G. (1999). Akut Pankreatit. A. Kadayıfçı, Y. Karaaslan ve E. Köroğlu (Ed.). Acil durumlarda tanı ve tedavi (s. 116-126). Ankara: Hekimler Yayın Birliği.

Editörlü Kitap:

Inness, S. A. (Ed.). (1998). Delinquents and debutantes: Twentieth-century American girls’ cultures. New York: New York University Press.

Çeviri Kitap:

Laplace, P. S. (1951). A philosophical essay on probabilities. (F. W. Truscott and F. L. Emory, Çev.). New York, NY: Dover.

Elektronik adresten yararlanılan kaynakta:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu. (1948). İnsan hakları evrensel bildirgesi. http://www.unicankara.org.tr/doc_pdf/h_rigths_turkce.pdf adresinden erişildi. Erişim tarihi: 08.04.2020.

Tez:

Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Doctoral dissertation]. University of Virginia.

Makalelerin Yazım Yönergeleri

Doğru ve eksiksiz makale yazımı, okuyucuların araştırmayı tam olarak değerlendirmesini, çoğaltmasını ve kullanmasını sağlar. Yazarların aşağıdaki araştırma raporlama standartlarına uymaları önerilir.

Randomize çalışmaların yazımı için CONSORT kontrol listesi: http://www.consort-statement.org/

Gözlemsel çalışmalar (kohort, vaka kontrolü veya kesitsel tasarımlar) için STROBE kontrol listesi: https://www.strobe-statement.org/index.php?id=strobe-home

Sistematik derleme ve meta analizler için PRISMA kontrol listesi: http://www.prisma-statement.org/PRISMAStatement/Checklist.aspx

Diğer çalışma türleri için https://www.equator-network.org/ adresine bakabilirsiniz.


Etik sorumluluk: İnsan öğesini kapsayan tüm araştırmalarda Helsinki Deklarasyonu Prensipleri’ne uyulması gerekmektedir. Bu tür araştırmalarda yazarlar makalenin yöntem bölümünde bu ilkelere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını belirtmek zorundadırlar.

Değerlendirme:

1-Dergiye gönderilen makaleler dergi yazım kurallarına uygun yazılmış olmalıdır.

2-Dergiye makale yükleme aşamasında makaleye ait intihal raporu sorumlu yazar tarafından sisteme yüklenmelidir. İntihal oranı %20’nin üzerinde çıkan makaleler yazara iade edilir.

3- Etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için “Etik Kurul Karar Belgesi” sisteme yüklenmelidir ve makalede "Yöntem" kısmında belirtilmelidir.

4- “Yayın Devir Formu” tüm yazarlar tarafından imzalı olarak sisteme yüklenmelidir. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbiri tüm yazarların yazılı onayı olmadan isim listesinden silinemez, aynı şekilde hiç bir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.

Yayın için incelenecek her makale için en az iki kör hakem atanır. Makaleler taşıdıkları önem, orijinallik ve bilimsel geçerlilik dikkate alınarak değerlendirilirler. Bu incelemeden geçen makaleler, yayın kurulu tarafından tekrar değerlendirilir. Dergi, makalelerde düzeltme yapmak, biçiminde değişiklikler istemek ve yazarların bilgisi dahilinde kısaltma yapmak yetkisine sahiptir. Yazarlardan istenen düzenlemeler yapılana kadar, ilgili makaleler yayın programına alınmayacaktır. Gönderilen makaleler Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmak üzere sıraya alınır. Yayına kabul edilmeyen makaleler ve ekleri (fotoğraflar, tablolar, şekiller, vb) yazara geri gönderilmez.

Last Update Time: 4/23/24, 2:03:03 AM

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

30818