This study was carried out to determine stomatal distribution and density in leaves of 18 Turkish hazelnut cultivars. Stomata were detected only on the lower leaf surface (hypostomatous). The number of stomata varied between 83.08 (Kalınkara) and 117.73 (Sivri) per mm2. The length and the width of stoma in the cultivars were within the ranges of 22.00-27.45 μm and 17.00-22.61 μm, respectively. The longest and the widest stoma were measured in Yassı Badem. Among the cultivars, Sivri had the highest stoma index (17.15%) while Kalınkara had the lowest (10.55%). The number of epidermal cells varied between 567 and 681 per mm2. There were negative correlations for number of stomata with the stoma length (-0.407) and with stoma width (-0.380). The results showed that hazelnut cultivars have a unique stoma features which might be important in varietal identification.
Keywords: Hazelnut; Stoma; Stomatal density; Stoma index
Bu çalışmada, 18 Türk fındık çeşidinin yapraklardaki stoma sayısı ve dağılımı incelenmiştir. Stomalar yalnızca yaprakların alt yüzeyinde gözlenmiştir (hipostomatik). Yapraklardaki stoma sayısı 83.08 (Kalınkara) - 117.73 (Sivri) adet/mm arasında değişmiştir. Stoma boyu 22.00-27.45 µm arasında ve stoma eni 17.00-22.61 µm arasında ölçülmüştür. Stoma boyu ve stoma eni bakımından en yüksek değerler Yassı Badem çeşidinde tespit edilmiştir. Stoma indeksi en yüksek Sivri (% 17.15) ve en düşük Kalınkara (% 10.55) çeşitlerinde belirlenmiştir. Yapraklardaki epidermis hücre sayısı çeşitlere göre 567-681 adet/mm arasında değişmiştir. Stoma sayısı ile stoma boyu (-0.407) ve eni (-0.380) arasında negatif korelasyon belirlenmiştir. Bu sonuçlar Türk fındık çeşitlerinin kendine özgü stoma özelliklerine sahip olduğunu ve bunun çeşit tanımlamasında kullanılabileceğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2014 |
Submission Date | June 4, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).