Bu
çalışmada etlik piliç yemlerine farklı dozlarda (0, 5, 10 ve 20 g kg-1)
ilave edilen zeytin yaprağının +4°C’de on bir gün süre ile depolanan göğüs eti
örneklerinin et kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla günlük yaşta 320 adet Ross-308 etlik
civciv 4 gruba (5 tekerrür/grup, 16 hayvan/ tekerrür) tesadüfi olarak
dağıtılmıştır. Araştırmada muamele grupları; zeytin yaprağı içemeyen ve mısır-soya
temeline dayalı kontrol yemi ile sırasıyla 5, 10 ve 20 g kg-1 zeytin
yaprağı ilaveli yemlerle beslenen gruplar şeklinde oluşturulmuştur. Deneme 42
gün sürdürülmüş ve deneme süresince hayvanlara yem ve su ad-libitum sağlanmıştır. Denemenin sonunda her tekerrürden canlı
ağırlıkları yakın 2 hayvan kesilerek göğüs örnekleri alınarak lipid oksidasyonu,
renk ve pH24 ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, etlik
piliç yemlerine zeytin yaprağının 10 g kg-1 ilavesinin göğüs eti TBA
(mg MDA kg-1 et) değerini diğer gruplara göre önemli düzeyde
(P<0.05) düşürmüştür. Depolama süresi
boyunca TBA düzeyi artış göstermiştir. Farklı dozlarda zeytin yaprağı ilavesi
göğüs eti örneklerinin parlaklığını (L*) ve sarılığını (b*) nemli düzeyde
etkilemezken (P>0.05) kontrol grubuna kıyasla kırmızılığı (a*) önemli
düzeyde (P<0.05) arttırdığı saptanmıştır. Muamelelerin göğüs eti pH24 değeri
üzerine etkisi değerlendirildiğinde yeme 5 g kg-1 zeytin yaprağı
ilavesinin diğer gruplara kıyasla pH24 değerini önemli düzeyde (P<0.05) arttırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak, zeytin
yaprağının doza bağlı olarak antioksidan aktivite gösterdiğini ve fitobiyotik
antioksidan olarak 10 g kg-1 düzeyinde etlik piliç yemlerinde
kullanılabileceğini söylemek mümkündür.
In this study, we investigated the effect of dietary olive leaf (oleuropein) supplementation at different levels on breast meat color and pH24 in along with TBA values of breast meats which were stored at +4 °C during the 11-day in broilers. For this purpose 320 one-day-old Ross-308 chicks randomly assigned to four groups (5 replicates per group, 16 chicks per replicates). In trial, dietary treatments consist of corn-soybean meal diet without or with 125, 250 and 500 mg kg-1 oleuropein supplementation respectively. At the end of trial, two chicks per replicate were slaughtered and meat samples were collected for lipid oxidation, color and pH24 measurement. According to the obtained findings, 250 mg kg-1 oleuropein supplementation on broiler diets significantly (P<0.05) decreased TBA values (mg MDA kg-1 meat) of breast meats compared with other groups. TBA values of breast meats significantly (P<0.05) increased during storage time. While breast meat brightness (L*) and yellowness (b*) values and pH24 were not significantly (P>0.05) affected by oleuropein supplementation at different levels, redness (a*) value significantly (P<0.05) increased compared with control group. As a result of the study, it is possible to say that oleuropein demonstrated antioxidant activity linked with supplementation level and it can be used at level of 250 mg kg-1 as phytobiotic antioxidant in broiler diets.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 5, 2019 |
Submission Date | May 23, 2018 |
Acceptance Date | October 4, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 25 Issue: 4 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).