Çiçeklenmeden 21, 28, 35 ve 42 gün sonra hasat edilen karpuz (Citrullus lanatus (Thunb.), Matsum &
Nakai), kavun (Cucumis melo L.) ve h ı yar (Cucumis sativus L.) tohumlar ı n ı n optimumun alt ı nda (18°C) ve optimum
(25°C) s ı cal ı kta çimlenmesi üzerine KNO3 uygulamas ı n ı n etkisi araşt ı rı lm ışt ı r. 18°C s ı cakl ı kta uygulama yap ı lm ış karpuz
tohumlar ı (21, 28 ve 35 günde hasat edilen) kontrol tohumlar ı na göre s ı ras ı yla %35, %15 ve %15 daha yüksek oranda
çimlenmişlerdir. 25°C s ı cakl ı kta 42 gün sonra hasat edilenlerde ise toplam çimlenmeye göre herhangi bir avantaj
olmam ışt ı r. Ancak çimlenme h ı z ı (3. Gün çimlenme oran ı ) üzerine olumlu etkide bulunmuştur. Kavun tohumlar ı nda
uygulama 21 gün ve 42 gün sonra hasat edilenlerde 18°C s ı cakl ı kta s ı ras ı yla %14 ve %19 oran ı nda toplam çimlenmeyi
azaltmışt ı r. 25°C s ı cakl ı kta ise bu azalma %40 ve %15 oran ı nda olmuştur.
Kavunda tüm hasat dönemleri için 18°C'de uygulama kontrole göre çimlenme h ı z ı n ı art ı rm ış (21 günde %12, 28
günde %96, 35 günde %94 ve 42 günde %22), 25°C s ı cakl ı kta ise 21 ve 42 gün sonra hasat edilen tohumlara yap ı lan
uygulama çimlenme h ı z ı üzerine olumsuz etkide bulunmu ştur.
H ı yarda ise uygulaman ı n hiçbir olumlu etkisi gözlenmemi ştir. S ı cakl ı k ve gün değerlere bakı lmaksı z ı n daha düşük
toplam çimlenme oran ı ve 3. gün çimlenme oran ı (%3 ve %20 aras ı nda değ işmekte) elde edilmiştir. Sonuç olarak 42
günde hasat edilen kavun tohumlar ı tuz priminginden daha fazla yararlan ı rken kavun tohumlar ı çiçeklenmeden 30 gün
(28-35 gün) sonra hasat edildikleri takdirde bu uygulamadan daha fazla yararlanabilmektedir. Uygulanan konsantrasyon
ve periyodun h ı yar tohumları üzerine ölümcül etkide bulunduklar ı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).