Çalışma, farklı büyüklükteki süt sığırı işletmelerindeki hayvanların döl verimi parametrelerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada, Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne üye 5 süt sığırı işletmesinde (A, B, C, D, E) 1-10 yaş aralığındaki 183 baş düve ve ineğin döl verimi kayıtları takip edildi. İşletmelerdeki hayvanların sayıları sırasıyla 14, 30, 38, 45 ve 56 düve ve inekten oluşmaktaydı. Döl verim özelliklerinden ilk kızgınlık gösterme yaşı (İKGY), damızlıkta ilk kullanma yaşı (DİKY), ilk buzağılama yaşı (İBY), servis periyodu (SP), buzağılama aralığı (BA), gebelik süresi (GS), gebelik başına tohumlama sayısı (GBTS), ilk tohumlamada gebelik oranı (İTGO), buzağılama sonrası ilk kızgınlık (BSİK), buzağılama sonrası ilk tohumlama (BSİT) ve gebe kalma oranları (GKO) değerlendirildi. A, B, C, D ve E çiftliklerdeki gebe düvelerin DİKY, İBY ve GS değerleri sırasıyla 505.4, 782.8 ve 277.2, 550.5, 837.0 ve 277.7, 525.2, 806.9 ve 277.0, 587.7, 870.6 ve 275.6, 615.3, 906.6 ve 276.5 gün olarak kaydedildi. Çiftliklerdeki gebe olmayan düvelerde DİKY (gün) ve İKGY (ay) değerleri sırasıyla 541.8 ve 10.2 (B), 512.7 ve 10.2 (C), 562.5 ve 10.9 (D); 568.5 ve 12.2 (E) olarak tespit edildi. A, B, C, D ve E çiftliklerindeki gebe ineklerde GS, BSİK ve BSİT değerleri sırasıyla 274.3, 59.9 ve 82.6, 278.8, 45.4 ve 60.3, 275.5, 26.1 ve 94.3, 278.8, 47.5 ve 88.3, 276.7, 64.8 ve 86.0 gün olarak belirlendi. GS, BSİK ve BSİT değerleri bakımından işletmeler arasındaki farklılıklar önemli bulundu. B, C, D ve E işletmelerde gebe olamayan ineklerde BSİK ve BSİT değerleri sırasıyla 40.00 ve 62.8, 33.3 ve 85.6, 52.0 ve 84.2, 68.2 ve 91.1 gündü. BSİK ve BSİT değerleri bakımından işletmeler arasında farklılık gözlenmedi. Gebelik başına tohumlama sayısı en yüksek E işletmesinde (1.8), en düşük D işletmesinde (1.2) saptandı. Çiftliklerdeki inek ve düvelerde ilk tohumlamada ortalama gebelik oranı %44.6, toplam gebelik oranı ise %74.5 olarak kaydedildi. Sonuç olarak çalışmanın yürütüldüğü işletmelerde genel olarak döl verimi ölçütlerinde önemli sapmaların olmadığı, Osmaniye bölgesinde incelenen çiftliklerdeki döl verimi parametrelerinin bölge ve ülkemiz şartları için kabul edilebilir nitelikte olduğu düşünülmektedir.
The present study was conducted to determine the fertility parameters of animals in different sizes of dairy cattle farms. The study was carried out by following the fertility records of 183 head heifers and cows aged between 1-10 years in 5 dairy cattle farms (A, B, C, D, E) that are members of the Osmaniye Cattle Breeders' Association. The numbers of animals in the enterprises were respectively 14, 30, 38, 45, and 56. The first observed heat age (FOHA), the first artificial insemination age (FAIA), the first calving age (FCA), service period (SP), calving interval (CI), the number of insemination per pregnancy (NIPP), first heat after calving (FHAC), first insemination after calving (FIAC), pregnancy rate to first insemination (PRFI), pregnancy rate (PR) and the period of gestation (PG) were evaluated regarding the fertility characteristics. The values of the FAIA, FCA and PG in pregnant heifers are recorded as 505.4, 782.8 and 277.2, 550.5, 837.0 and 277.7, 525.2, 806.9 and 277.0, 587.7, 870.6 and 275.6, 615.3, 906.6 and 276.5 days respectively in A, B, C, D and E farms. The values of FAIA (day) and FOHA (month) in non-pregnant heifers were determined as 541.8 and 10.20 (B), 512.7 and 10.2 (C), 562.5 and 10.9 (D), 568.5 and 12.2 (E), respectively. The values of the PG, FHAC, and FIAC in pregnant cows in those farms are calculated respectively as follows: 274.3, 59.9, and 82.6, 278.8, 45.4 and 60.3, 275.5, 26.1 and 94.3, 278.8, 47.5 and 88.3, 276.7, 64.8 and 86.0 days. The variation in the values of the PG, FHAC, and FIAC in pregnant cows among the farms is considered significant. The values of the FHAC and FIAC in non–pregnant cows in farms B, C, D, and E are measured as 40.00 and 62.8, 33.3 and 85.6, 52.0 and 84.2, 68.2 and 91.1 days, respectively. No variation is observed in the values of the FHAC and FIAC among those farms. The highest number of insemination per each pregnancy is determined in farm E (1.8) and the lowest rate is determined in D (1.2). The average rate of getting pregnant at the first insemination in cows and heifers is 44.6 and 74.5 in total. As a result, there are no significant deviations in the fertility measures in general among the farms where the study was conducted and it is considered that the fertility parameters in the farms examined in the Osmaniye region are acceptable in the region and country conditions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1 |