BibTex RIS Cite

Long-term result of arthroplasty in the treatment of a case of ochronotic arthropathy

, - , 03.06.2016

Abstract

Alkaptonuria is a rare metabolic disease caused by a partial or total deficiency of homogentisic acid oxidase, which results in excess homogentisic acid (HGA) levels. Homogentisic acid and its oxidation products can accumulate in hyaline cartilage, tendons, and ligaments. A 55-year-old male was admitted complaining of worsening chronic pain in his left knee. A radiographic evaluation showed tricompartmental end-stage osteoarthritis. A cemented total knee replacement was performed. At the 10-year follow-up, he had returned to full activity, had no knee pain, and was very satisfied with the outcome. No abnormality was observed in the femoral, tibial, or patellar components on radiography. We believe that total knee replacement is a good option in a patient with marked degenerative arthritis secondary to ochronotic arthritis.

Keywords : Ochronotic Arthropathy,Alkaptonuria,Arthroplasty

 

DOI: 10.3944/AOTT.2015.14.0117

This abstract belongs to the un-edited version of the article and is only for informative purposes. Published version may differ from the current version.

Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları

, - , 03.06.2016

Abstract

Alkaptonüri homojentisik asit oksidazın kısmen ya da tamamen eksikliği nedeniyle görülen nadir bir metabolik hastalık olup, artmış homojentisik asit (HGA) seviyeleri ile sonuçlanır. Homojentisik asit ve oksidasyon ürünleri hiyalin kıkırdak, tendon ve bağlarda birikebilir.
55 yaşında erkek hasta, sol diz kronik ağrı şikayeti ile polikliğinimize başvurdu. Radyografik değerlendirmede trikompartmantal son dönem osteoartrit bulguları mevcuttu. Hastaya çimentolu total diz artroplastisi uygulandı. 10 yıllık takipte, hastanın günlük aktivitelerini tam olarak yapabildiği görüldü. Çekilen direkt grafilerde femoral ve tibial komponentlerde radyolojik olarak anormal görünüm izlenmedi.

Total diz protezi uygulamasının, okronotik artropatiye ikincil gelişen dejeneratif osteoartritli hastaların tedavisinde iyi bir seçenek olduğunu düşünüyoruz.

Alkaptonüri, nadir görülen otozomal resesif metabolik bir hastalıktır. 3. Kromozomda bulunan homojentizik 1,2 - dioksijenaz (HGO) geninde meydana gelen mutasyon nedeniyle artmış homojentisik asit (HGA) düzeyi ile karakterizedir.(1-3)  İnsidansı 100.000-250.000 kişide bir görülmektedir.(3,4) Karaciğer ve böbreklerde bulunan homojentisik asit oksidazın kısmen ya da tamamen eksikliğinden kaynaklanır.  Homogentisik asit oksidaz, HGA’ın fenilalanin ve tirozin katabolizmasından sorumludur. Homojentisik asit ve oksidasyon ürünleri hiyalin kıkırdak, tendon, bağ, sklera, deri, kalp kapakçıkları, burun ve kulaklar, böbrek tübül epitel hücreleri, pankreas ve arterlerde birikir.(4–6)

Alkaptonüri teşhisi idrarda homojentisik asit miktarı ile teyit edilebilir. Günümüzde Alkaptonürinin bilinen medikal tedavisi yoktur. Tedavi semptomatik olup, fizyoterapi, analjezikler ve destek tedavisinden oluşur. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında sinovektomi, artroskopik debridman ve artroplasti bulunur.(4,7,8)

 

DOI: 10.3944/AOTT.2015.14.0117

Bu özet, makalenin henüz redaksiyonu tamamlanmamış haline aittir ve bilgi verme amaçlıdır. Yayın aşamasında değişiklik gösterebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Case Report
Authors

Sinan Karaoglu This is me

Fatih Karaaslan This is me

Musa Mermerkaya This is me

Publication Date June 3, 2016
Published in Issue

Cite

APA Karaoglu, S., Karaaslan, F., & Mermerkaya, M. (2016). Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları. Acta Orthopaedica Et Traumatologica Turcica.
AMA Karaoglu S, Karaaslan F, Mermerkaya M. Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica. Published online June 1, 2016.
Chicago Karaoglu, Sinan, Fatih Karaaslan, and Musa Mermerkaya. “Okronozise bağlı Eklem Dejenerasyonu Olan Bir Olguda Total Diz Artroplasti uygulamasının Uzun dönem sonuçları”. Acta Orthopaedica Et Traumatologica Turcica, June (June 2016).
EndNote Karaoglu S, Karaaslan F, Mermerkaya M (June 1, 2016) Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica
IEEE S. Karaoglu, F. Karaaslan, and M. Mermerkaya, “Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları”, Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, June 2016.
ISNAD Karaoglu, Sinan et al. “Okronozise bağlı Eklem Dejenerasyonu Olan Bir Olguda Total Diz Artroplasti uygulamasının Uzun dönem sonuçları”. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica. June 2016.
JAMA Karaoglu S, Karaaslan F, Mermerkaya M. Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica. 2016.
MLA Karaoglu, Sinan et al. “Okronozise bağlı Eklem Dejenerasyonu Olan Bir Olguda Total Diz Artroplasti uygulamasının Uzun dönem sonuçları”. Acta Orthopaedica Et Traumatologica Turcica, 2016.
Vancouver Karaoglu S, Karaaslan F, Mermerkaya M. Okronozise bağlı eklem dejenerasyonu olan bir olguda total diz artroplasti uygulamasının uzun dönem sonuçları. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica. 2016.