One of the ceramic products is ceramic cutting edges and these are used as cutting tools for fabrication of metal products (ferrous and non ferrous metals) at very high speeds. These cutting tools can mainly be classified silicon nitride, alumina, mixed-ceramics, titanium carbonitride, cubic boron nitride and hard ceramic particle reinforced metals. Ceramic cutting tools offer a high productivity because of their superior hardness, fracture toughness and resistance of elevated temperature which allows higher cutting speeds. In addition to these, resistance to chemical attacks is important in selection of cutting tool materials. In this research, high dense Si3N4 ceramic parts were fabricated, and cutting performance of the produced α/β Si3N4 ceramics were investigated. The microstructure analyses were carried out by SEM and optical microscopy.
Günümüzde kullanılan önemli ileri teknoloji seramik ürünlerden birisi de kesici uçlar olup bunlar demir esaslı veya demir dışı metal ürünlerin yüksek hızlarda işlenerek üretilmesinde kesici takım olarak kullanılmaktadır. Bu kesici takımlar temelde silisyum nitrür, sialon, alümina, titanyum karbonitrür, kübik bor nitrür ve sert seramik partikül takviyeli metal matriks kompozitlerdir. Seramik kesici takımları öne çıkaran önemli faktörler yüksek sertlik, kırılma tokluğu ve yüksek sıcaklıklara dayanım olup bu özellikleri sayesinde daha yüksek kesme hızlarında işleme imkanı sağlar. Silisyum nitrür seramiklerin bu özellikleri taşıması ve buna ek olarak kimyasal saldırılara yüksek dayanım özelliği kesici takım malzemesi olarak seçiminde en önemli faktörlerden biri olmuştur. Bu çalışmada, yüksek yoğunluğa sahip kesici uç formunda Si3N4 seramik parçalar üretildi. Daha sonra bu parçalar farkı kesme şartlarında test edilerek kesici takım performansı incelendi. SEM ve optik mikroskop kullanılarak mikroyapı incelemeleri gerekleştirildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2014 |
Submission Date | November 14, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 2 |