Helal turizm,
hem hizmet verenler hem de hizmet alanlar açısından birtakım ilke ve sınırları
ifade etmektedir. Hizmet verenler bakımından seyahat acenteliği, otelcilik,
inanç turizmi vb. alanlarda İslamî kurallara riayet yanında hizmet alanlar
açısından da gerek seyahat esnasında, gerek otelcilik hizmetleri alırken şer‘î
ölçülere uygun araç ve mekânların teminini talep hakkını içermektedir. Bütün bu
süreçlerde helal gıda teminin de önemli rolü bulunmaktadır. Bu konuda ülkemizde
TSE tarafından geliştirilen “Helal Yönetim Sistemi-Oteller” Standardı bu konuda
önemli bir adımı ifade etmektedir. Ayrıca SMIIC tarafından yürütülen standart
hazırlama çalışmaları ile IHATO’nun gayretleri kayda değerdir.
The concept
of halal tourism, refers to the limits both service providers and service
areas. In terms of service providers, in the area of travel agency,
hospitality, religious tourism, etc. must comply with Islamic rules. In terms
of service areas while traveling and while receiving hotel services must to
supply of appropriate tools and the spaces according to Islamic rules. All of
these processes Halal food supply play an important role. Standard of Halal
Management System-Hotels which developed by TSE in our country has represented
an important step in this regard. In addition, the standard preparation work
carried out by SMIIC and IHATO’s efforts are noteworthy.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Acceptance Date | June 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 1 |