Review
BibTex RIS Cite

Helal Hayat Kavramı İçinde Etil Alkolün Evrensel Yeri ve Önemi

Year 2019, Volume: 1 Issue: 2, 77 - 83, 31.12.2019

Abstract

Etil alkol, sentetik ve biyoalkol hali ve türevleriyle endüstriyel ortamda oldukça önemli kullanım alanlarına ve katma değere sahip olmasına karşılık; sarhoşluk verici özelliği ile ekonomik, sağlık, sosyal yapı ve dini inanışlar bakımından olumsuz etkileri söz konusudur.
Bu derlemede mevcut literatür gözden geçirilerek, etil alkolün helal yaşam konsepti içindeki evrensel boyutu tartışılmıştır. Özellikle de dini inanışlar, sağlık, sosyal ve ekonomik problemleri açısından; endüstriel kullanım alanları, içki, içecek ve gıda maddelerinde bulunuşu, helal yaşam içindeki yeri, önemi ve kontrolü üzerinde durulmuş, bazı hususlarda faydalı önerilerde bulunulmuştur.

References

  • Agular, A., Nascimento, R., Ferretti, L., Gonçalves, A. (2005). Determination of organic acids and ethanol in commercial vinegars.Brazilian Journal of Food Technology,(5):51-56.
  • Akman, A.V., Yazıcıoğlu, T. (1960). Fermantasyon Teknolojisi, A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın no. 160. Ankara Üniversitesi Basımevi Ankara.
  • Alzeer, J., Hadeed, K. A. (2016). Ethanol and its Halal status in food industries. Trends in Food Science & Technology, 58, 14-20.https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.10.018
  • Alzeer, J., Rieder, U., & Hadeed, K. A. (2018). Rational and practical aspects of Halal and Tayyib in the context of food safety. Trends in Food Science & Technology, 71, 264-267. Asa, R.S. ve Azmi, V.A.G., (2017). The Concept of Halal and Halal Food Certification Process in Malaysia: Issues and Concerns. Malaysian Journal and Family Economics Association.,.ISBN 1511-2802 (Special Addition No.1) (20):38-50.
  • Ameyapoh, Y., Leveau, J. Y., Karou, S. D., Bouix, M., Sossou, S. K., & Souza, C. D. (2010). Vinegar production from Togolese local variety Mangovi of mango Mangifera indica Linn.(Anacardiaceae). Pakistan Journal of Biological Sciences, 13(3), 132.
  • Anonim, (2005). Tarım ve Köyişleri Bakanlığından :Türk Gıda Kodeksi, Distile Alkollü İçkiler Tebliği. (Tebliğ No: 2005/11). https://www.resmigazete.gov.tr adresinden erişilmiştir.
  • Anonim, (2011). Etil alkol ve metanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik. Resmî Gazete Tarihi: 30.10.2011 Resmî Gazete Sayısı: 28100. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/10/20111030-12.htm adresinden erişilmiştir.
  • Anonim, (2017). Etil alkol ve mnetanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik. 30 Aralık 2017, Resmî Gazete Sayı:30286. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171230-4.htm adresinden erişilmiştir.
  • Anonim. (2018). Gıda Bakanlığı'nın etil alkole katmayı planladığı 'denatonyum benzoat' nedir? 10.Ocak.2018. https://t24.com.tr/haber/gida-bakanliginin-etil-alkole-katmayi-planladigi-denatonyum-benzoat-nedir,532176 adresinden erişilmiştir.
  • Anonim, 2019. Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğler. (2019/1-7). Tarım Orman Bakanlığı 9 Ocak 2019 tarih ve 30650 sayılı gazete, Ankara. https://www.tarimorman.gov.tr/ adresinden erişilmiştir.
  • Bali, S.R. (2017). The religious aspects on the uses of ethanol Alcohol in Halal Certifies Products, Istanbul, October 23-24, 2017.
  • Belitz, H.D., Grosch, W., Schieberle, P. (2009). Coffee, Tea, Cocoa. In: Food Chemistry, 4th Edd. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-540-69934-7_22
  • Dzulkifly, M.H., (2010 ). Unraveling the issue of alcahol for the halal industry. Halal Product Research Institute. Universiti Putra, 43400 Serdang Selangor Malasia.
  • Dudley, R. (2004). Ethanol, fruit ripening, and the historical origins of human alcoholism in primate frugivory 1.Integrative and Comparative Biology (44):315-323.
  • Egan, M. (2002). An overwiew of halal from the agri-Canada perspectives. 4th Int. Halal Food Conference. April. Toronto, Canada, pp: 21-23.
  • Elgün, A. (2013). Alkollü içkiler ve gıdalarda alkol. Standart- Ekonomik ve Teknik Dergi ISSN:1300-8366.(611):96-100.
  • Elgün, A., (2019). İçeriğinde doğal olarak etil alkol oluşan gıda maddeleri. Diyanet İşleri Başkanlığı, Dini Hükmü Açısından Gıdalardaki ve İlaçlardaki Katkı Maddeleri Çalıştayı. 17-18 Nisan, Ankara.
  • Ergin, Y., Çetin, A.D., (2001), Pancar küspesinden alkol üretimi, E.Ü. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü Bitirme tezi, Bornova-İzmir.
  • Ertugay, Z., Kurt, A., Elgün, A., Gökalp,H.Y. (1994). Gıda Bilim ve Teknolojisi. Atatürk, Üniv Yayın No.671, Erzurum.
  • Gunduz, S., Yalmaz, H., ve Goren, A. C. (2013). Halal food and metrology: Ethyl alcohol contents of beverages. Journal Chemical Metrology, (7):7-9.
  • HAK, (2019). Helal Akreditasyon Kurumundan: Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu hakkında yönetmelik. 16 Ekim 2019 Çarşamba, Resmî Gazete; Sayı : 30920.
  • Heikefelt, C, (2011). Chemical and sensory analyses of juice, cider and vinegar produced from different apple cultivars. (Vol.62). Second cycle, A2E. Alnarp: SLU, Plant Breeding and Biotechnology (until 121231).
  • Jamaludin, M.A., Hashim, D.M. Rahman,, R.A.,Ramli, M.A.,Majid, M.Z.A. (2016). Determination of permissible alcohol and vinegar in Shariah and scientific perspectives. International Food Research Journal 23(6): 2737-2743 (December 2016). Journal homepage: http://www.ifrj.upm.edu.my adresinden erişilmiştir.
  • Joshi, V. K.ve Sharma, S. (2009). Cidervinegar: Microbiology, technologyandquality. Italy: Springer-Verlag.
  • Khattak, J. Z. K., Mir, A., Anwar, Z., Wahedi, H. M., Abbas, G., Khattak, H. Z. K., vd. (2011). Concept of halal food and biotechnology. Advance Journal of Food Science and Technology, (3):385-389. Lea, A.G.H.(1989). Cider vinegar. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Licht, F.O. (2005). World ethanol & biofuels report, Biofuels And The International Development Agenda,11.July.2005(3):21.http://www.energyfuturecoalition.org/pubs/Biofuels%20Seminar%20FOLichts.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Logan, B. K. & Distefano, S. (1998). Ethanol content of various foods and soft drinks and their potential for interference with a breath-alcohol test. Journal of analytical toxicology 22 (3):181-183. https://doi.org/10.1093/jat/22.3.181
  • Maal, K. B., Shafiei, R. ve Kabiri, N. (2010). Production of Apricot Vinegar Using an Isolated Acetobacter Strain from Iranian Apricot. International Journal of Biological and Life Siences 6(4): 230–233.
  • Mehaia, M. A. ve Cheryan, M. (1991). Fermentation of date extracts to ethanol and vinegar in batch and continuous membrane reactors. Enzyme and Microbial Technology 13(3): 257–261.
  • Najiha, A.A.,Tajul, H.Y.,Norziahand,M.H.,Nadiah,W.A.W.(2010). A Preliminary Study on Halal/Limits for Ethanol Contentin Food Products .Middle East Joumal of Scientific Research 6(1):45-50
  • Aziz, N. A., Majdina, H., Hassan, Y., Zulkifly, H. H., Wahab, M. S. A., Aziz, M. S. A., ... & AbdulRazzaq, H. A. (2014). Assessment of the Halal status of respiratory pharmaceutical products in a hospital. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 121, 158-165.Othman, R., Amin, A., Joshi, V. K., Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. Italy: Springer-Verlag.
  • Ötleş, S. (2019). Gıda sanayiindeki atıkların değerlendirilmesi. http://foodwaste.tripod.com/id12.html Son adresinden erişilmiştir. Pyler, E.J. (1988) Baking Science and Technology (Vols. I & II). Sosland Pub. Co., Kansas.
  • Pauzi, N., Mana,S., Nawawia, M.S.A.M., Abu-Hussinb, M.F. 2019. Ethanol standard in halal dietary product among Southeast Asian halal governing bodies. Review Trends in Food Science & Technology (86):375–380
  • Sahay, M. ve Sahay, R. (2014). Hyponatremia: a practical approach. Indian journal of endocrinology and metabolism, 18 (6):760. doi: 10.4103/2230-8210.141320
  • Şimşek, M., (2013). Helal belgelendirme ve SMIIC standardı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, (22): 19-44.
  • Taşdan, K., (2005). Biyoyakıtların Türkiye tarım ürünleri piyasasına olası etkileri. Tarım ve Mühendislik (75):27-29. 2005. Tirmizi, (883). Jami Al Tirmizi. (The Book On Drinks):1865. https://www.islamicfinder.org/hadith/tirmidhi/drinks/1865/?language=tr adresinden erişilmiştir.
  • TSE, (2019). Türk Standartları Enstitüsü. http://www.tse.org.tr/ adresinden erişilmiştir.
Year 2019, Volume: 1 Issue: 2, 77 - 83, 31.12.2019

Abstract

References

  • Agular, A., Nascimento, R., Ferretti, L., Gonçalves, A. (2005). Determination of organic acids and ethanol in commercial vinegars.Brazilian Journal of Food Technology,(5):51-56.
  • Akman, A.V., Yazıcıoğlu, T. (1960). Fermantasyon Teknolojisi, A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın no. 160. Ankara Üniversitesi Basımevi Ankara.
  • Alzeer, J., Hadeed, K. A. (2016). Ethanol and its Halal status in food industries. Trends in Food Science & Technology, 58, 14-20.https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.10.018
  • Alzeer, J., Rieder, U., & Hadeed, K. A. (2018). Rational and practical aspects of Halal and Tayyib in the context of food safety. Trends in Food Science & Technology, 71, 264-267. Asa, R.S. ve Azmi, V.A.G., (2017). The Concept of Halal and Halal Food Certification Process in Malaysia: Issues and Concerns. Malaysian Journal and Family Economics Association.,.ISBN 1511-2802 (Special Addition No.1) (20):38-50.
  • Ameyapoh, Y., Leveau, J. Y., Karou, S. D., Bouix, M., Sossou, S. K., & Souza, C. D. (2010). Vinegar production from Togolese local variety Mangovi of mango Mangifera indica Linn.(Anacardiaceae). Pakistan Journal of Biological Sciences, 13(3), 132.
  • Anonim, (2005). Tarım ve Köyişleri Bakanlığından :Türk Gıda Kodeksi, Distile Alkollü İçkiler Tebliği. (Tebliğ No: 2005/11). https://www.resmigazete.gov.tr adresinden erişilmiştir.
  • Anonim, (2011). Etil alkol ve metanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik. Resmî Gazete Tarihi: 30.10.2011 Resmî Gazete Sayısı: 28100. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/10/20111030-12.htm adresinden erişilmiştir.
  • Anonim, (2017). Etil alkol ve mnetanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik. 30 Aralık 2017, Resmî Gazete Sayı:30286. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171230-4.htm adresinden erişilmiştir.
  • Anonim. (2018). Gıda Bakanlığı'nın etil alkole katmayı planladığı 'denatonyum benzoat' nedir? 10.Ocak.2018. https://t24.com.tr/haber/gida-bakanliginin-etil-alkole-katmayi-planladigi-denatonyum-benzoat-nedir,532176 adresinden erişilmiştir.
  • Anonim, 2019. Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğler. (2019/1-7). Tarım Orman Bakanlığı 9 Ocak 2019 tarih ve 30650 sayılı gazete, Ankara. https://www.tarimorman.gov.tr/ adresinden erişilmiştir.
  • Bali, S.R. (2017). The religious aspects on the uses of ethanol Alcohol in Halal Certifies Products, Istanbul, October 23-24, 2017.
  • Belitz, H.D., Grosch, W., Schieberle, P. (2009). Coffee, Tea, Cocoa. In: Food Chemistry, 4th Edd. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-540-69934-7_22
  • Dzulkifly, M.H., (2010 ). Unraveling the issue of alcahol for the halal industry. Halal Product Research Institute. Universiti Putra, 43400 Serdang Selangor Malasia.
  • Dudley, R. (2004). Ethanol, fruit ripening, and the historical origins of human alcoholism in primate frugivory 1.Integrative and Comparative Biology (44):315-323.
  • Egan, M. (2002). An overwiew of halal from the agri-Canada perspectives. 4th Int. Halal Food Conference. April. Toronto, Canada, pp: 21-23.
  • Elgün, A. (2013). Alkollü içkiler ve gıdalarda alkol. Standart- Ekonomik ve Teknik Dergi ISSN:1300-8366.(611):96-100.
  • Elgün, A., (2019). İçeriğinde doğal olarak etil alkol oluşan gıda maddeleri. Diyanet İşleri Başkanlığı, Dini Hükmü Açısından Gıdalardaki ve İlaçlardaki Katkı Maddeleri Çalıştayı. 17-18 Nisan, Ankara.
  • Ergin, Y., Çetin, A.D., (2001), Pancar küspesinden alkol üretimi, E.Ü. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü Bitirme tezi, Bornova-İzmir.
  • Ertugay, Z., Kurt, A., Elgün, A., Gökalp,H.Y. (1994). Gıda Bilim ve Teknolojisi. Atatürk, Üniv Yayın No.671, Erzurum.
  • Gunduz, S., Yalmaz, H., ve Goren, A. C. (2013). Halal food and metrology: Ethyl alcohol contents of beverages. Journal Chemical Metrology, (7):7-9.
  • HAK, (2019). Helal Akreditasyon Kurumundan: Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu hakkında yönetmelik. 16 Ekim 2019 Çarşamba, Resmî Gazete; Sayı : 30920.
  • Heikefelt, C, (2011). Chemical and sensory analyses of juice, cider and vinegar produced from different apple cultivars. (Vol.62). Second cycle, A2E. Alnarp: SLU, Plant Breeding and Biotechnology (until 121231).
  • Jamaludin, M.A., Hashim, D.M. Rahman,, R.A.,Ramli, M.A.,Majid, M.Z.A. (2016). Determination of permissible alcohol and vinegar in Shariah and scientific perspectives. International Food Research Journal 23(6): 2737-2743 (December 2016). Journal homepage: http://www.ifrj.upm.edu.my adresinden erişilmiştir.
  • Joshi, V. K.ve Sharma, S. (2009). Cidervinegar: Microbiology, technologyandquality. Italy: Springer-Verlag.
  • Khattak, J. Z. K., Mir, A., Anwar, Z., Wahedi, H. M., Abbas, G., Khattak, H. Z. K., vd. (2011). Concept of halal food and biotechnology. Advance Journal of Food Science and Technology, (3):385-389. Lea, A.G.H.(1989). Cider vinegar. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Licht, F.O. (2005). World ethanol & biofuels report, Biofuels And The International Development Agenda,11.July.2005(3):21.http://www.energyfuturecoalition.org/pubs/Biofuels%20Seminar%20FOLichts.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Logan, B. K. & Distefano, S. (1998). Ethanol content of various foods and soft drinks and their potential for interference with a breath-alcohol test. Journal of analytical toxicology 22 (3):181-183. https://doi.org/10.1093/jat/22.3.181
  • Maal, K. B., Shafiei, R. ve Kabiri, N. (2010). Production of Apricot Vinegar Using an Isolated Acetobacter Strain from Iranian Apricot. International Journal of Biological and Life Siences 6(4): 230–233.
  • Mehaia, M. A. ve Cheryan, M. (1991). Fermentation of date extracts to ethanol and vinegar in batch and continuous membrane reactors. Enzyme and Microbial Technology 13(3): 257–261.
  • Najiha, A.A.,Tajul, H.Y.,Norziahand,M.H.,Nadiah,W.A.W.(2010). A Preliminary Study on Halal/Limits for Ethanol Contentin Food Products .Middle East Joumal of Scientific Research 6(1):45-50
  • Aziz, N. A., Majdina, H., Hassan, Y., Zulkifly, H. H., Wahab, M. S. A., Aziz, M. S. A., ... & AbdulRazzaq, H. A. (2014). Assessment of the Halal status of respiratory pharmaceutical products in a hospital. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 121, 158-165.Othman, R., Amin, A., Joshi, V. K., Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. Italy: Springer-Verlag.
  • Ötleş, S. (2019). Gıda sanayiindeki atıkların değerlendirilmesi. http://foodwaste.tripod.com/id12.html Son adresinden erişilmiştir. Pyler, E.J. (1988) Baking Science and Technology (Vols. I & II). Sosland Pub. Co., Kansas.
  • Pauzi, N., Mana,S., Nawawia, M.S.A.M., Abu-Hussinb, M.F. 2019. Ethanol standard in halal dietary product among Southeast Asian halal governing bodies. Review Trends in Food Science & Technology (86):375–380
  • Sahay, M. ve Sahay, R. (2014). Hyponatremia: a practical approach. Indian journal of endocrinology and metabolism, 18 (6):760. doi: 10.4103/2230-8210.141320
  • Şimşek, M., (2013). Helal belgelendirme ve SMIIC standardı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, (22): 19-44.
  • Taşdan, K., (2005). Biyoyakıtların Türkiye tarım ürünleri piyasasına olası etkileri. Tarım ve Mühendislik (75):27-29. 2005. Tirmizi, (883). Jami Al Tirmizi. (The Book On Drinks):1865. https://www.islamicfinder.org/hadith/tirmidhi/drinks/1865/?language=tr adresinden erişilmiştir.
  • TSE, (2019). Türk Standartları Enstitüsü. http://www.tse.org.tr/ adresinden erişilmiştir.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Adem Elgün 0000-0003-2236-4609

Publication Date December 31, 2019
Acceptance Date December 25, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Elgün, A. (2019). Helal Hayat Kavramı İçinde Etil Alkolün Evrensel Yeri ve Önemi. Academic Platform Journal of Halal Lifestyle, 1(2), 77-83.

30007     26648        26647       26649        26642     

26650     26651        26652 25280 25281     25282

25283      25284      25288      25286      25287


Academic Platform Journal of Halal Lifestyle