This study aims to examine vegan diet, evaluate its potential effects on health, and assess it from the perspective of halal nutrition. Vegan diet is a lifestyle that is increasingly prevalent worldwide, solely based on the consumption of plant-based foods. Muslim consumers, within the scope of health consciousness (the tendency to focus on one's own health), prefer healthy, halal, and quality foods that comply with Islamic Law. Although vegan and halal nutrition differ in their objectives, they share some common ground, especially in terms of dietary choices. While vegan diet is often deficient in terms of protein and calorie content, it is rich in dietary fiber, polyphenols, and antioxidant vitamins. Protein and iron from animal sources are more efficiently absorbed than those from plant-based foods. The fundamental difference between vegan and halal nutrition lies in the source of ingredients. Even though vegan food is derived solely from plants, it can still contain non-halal components such as alcohol-based extracts. Additionally, it might be produced or prepared using equipment that also handles non-halal ingredients. These are significant obstacles to its acceptance as halal. Both vegan and halal foods prioritize compassion and kindness towards animals while simultaneously promoting health and well-being in body and mind.
Bu çalışmada vegan beslenme incelenerek sağlık üzerine olası etkileri ve helal beslenme perspektifinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Vegan Beslenme, dünya genelinde yaygınlığı gittikçe artan sadece bitkisel besinlerin tüketimine dayanan bir yaşam biçimidir. Müslüman tüketiciler sağlık bilinci (kişinin dikkatini kendi sağlığına odaklama eğilimi) kapsamında İslam Hukukuna uygun olan sağlıklı, helal ve kaliteli besinler tercih etmektedir. Helal ve vegan beslenme, amaçları açısından farklı olmakla birlikte özellikle besin seçimleri açısından bazı durumlarda ortak noktayı paylaşmaktadır. Vegan beslenme genellikle protein ve kalori değeri açısından yetersiz olsa da diyet lifi, polifenoller ve antioksidan vitaminler açısından zengindir. Hayvansal kaynaklı besinlerdeki protein ve demir, bitkisel kaynaklı besinlerdeki protein ve demirden daha verimli bir şekilde emilmektedir. Vegan ve helal besin arasındaki temel fark, malzemelerin kaynağıdır. Vegan besin yalnızca bitkilerden elde edilmesine rağmen alkol bazlı ekstraktlar gibi helal olmayan bileşenler içerebilir, helal olmayan içeriklerin de kullanıldığı ekipmanlarla üretiliyor veya hazırlanıyor olabilir. Bunlar helal olarak kabul edilmesinin önündeki en büyük engellerdendir. Hem vegan hem de helal yiyecekler hayvanlara karşı şefkat ve nezaketi ön planda tutarken aynı zamanda bedende ve zihinde sağlık ve zindeliği teşvik etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | May 8, 2024 |
Acceptance Date | December 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 6 Issue: 2 |