In this study, the habits of fluid milk consumption of undergraduate students of Adnan Menderes University were investigated. They prefer to UHT 52%; pasteurized 40.2%; unpacked milk 7.9% for drinking.They 62.7 % signed that no information about dairy calcium levels required for adults. When asking the diseases related to calcium deficiency, they answered that osteoporoses and bone diseases 70.1%. Moreover, they reported that advertisement for milk consumption is insufficient 71.6%; and the most important method is audiovisual broadcasting 76.1%. In conclusion, there is consuming milk regulary students 82.8% have little knowledge about the importance of milk consumption They prefer to UHT 52%; pasteurized 40.2%;
unpacked milk 7.9% for drinking.They 62.7 %
signed that no information about dairy calcium
levels required for adults.
When asking the diseases related to calcium
deficiency, they answered that osteoporoses and
bone diseases 70.1%. Moreover, they reported that
advertisement for milk consumption is insufficient
71.6%; and the most important method is
audiovisual broadcasting 76.1%. In conclusion,
there is consuming milk regulary students 82.8%
have little knowledge about the importance of milk
consumption.
Bu araştırma, öğrencilerin süt tüketim
alışkanlıkları ile süt hakkındaki bilgi düzeylerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. 134 öğrenci ile
anket çalışması yapılmıştır. Ankete katılan
öğrencilerin 98’i (%73,1) kız ve 36’sı (%26,9)
erkek öğrenciden oluşmuştur.
Öğrencilere yöneltilen “Süt içmeyi sever
misiniz?” sorusuna %69,4’ü “evet”, %30,6’sı
“hayır” cevabını vermiştir.
“Düzenli olarak süt tüketir misiniz?” sorusuna
%17,2’si düzenli olarak süt tükettiğini %82,8’i
tüketmediğini belirtmiştir. Düzenli olarak süt
tüketen öğrencilerin %66,7’si 200 ml (1 bardak),
%13,9’u 500 ml’den fazla süt tükettiklerini
belirtmiştir.
Düzenli olarak süt içenlere süt tüketim
nedenleri sorulduğunda; %73’ü sütü besleyici
olduğu için içtiğini, düzenli süt içmeme nedenleri
sorulduğunda ise %22’si tadını, %20’si kokusunu
sevmediklerini, %14’ü ise süt içme alışkanlığının
olmadığını ifade etmiştir. Öğrenciler içme sütü
tercihlerinin; %52’si UHT süt, %40,2’si pastörize
süt,%7.9’unun sokak sütü olduğunu belirtmişlerdir.
Yetişkin bir insanın alması gereken günlük
kalsiyum miktarını %62.7’si bilmediğini ifade
ederken; Kalsiyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek
varsa bildiğiniz hastalıklar nelerdir? Sorusuna
%70.1’i osteoporoz, kemik rahatsızlıkları vb. cevap
vermişlerdir. Ankete katılan öğrenciler süt
tüketiminin teşviki amacıyla yapılan reklam ve
propaganda çalışmalarının yetersiz (%71.6),
tüketimin artmasında da en önemli aracın görsel ve
işitsel yayın organları (%76.1) olduğunu
belirtmişlerdir.
Sonuç olarak, öğrencilerin önemli bir kısmının
(%82.8) düzenli olarak süt içme alışkanlığının
olmadığı, süt tüketiminin önemi konusunda sınırlı
düzeyde bilgiye sahip olduğu saptanmıştır.
Other ID | JA53YE54DA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2010 |
Submission Date | May 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 9 Issue: 1 |