Kumarinler (2H-1-benzopiran-2-on) ve izokumarinler (1H-2-benzopiran-1-on), çoğunlukla bitkilerde ve mikroorganizmalarda bulunan doğal olarak oluşan biyolojik aktif bileşiklerdir. Çok sayıda kumarin ve izokumarin türevi, farklı mekanizmalar yoluyla hafif ila çok güçlü antienflamatuar aktiviteye sahip olacak şekilde tasarlanmış, sentezlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çok sayıda araştırma raporu, kumarin ve izokumarin ana yapısını, antienflamatuar ilaçların geliştirilmesi için potansiyel adaylar olarak göstermiştir. Bu doğal ürünlerin yapısal çeşitliliği ve biyolojik aktivitesi ile ilgili mevcut literatür gözden geçirilmiştir. Bu derleme makalesinde; çeşitli çalışmalar sonucu elde edilen antienflamatuar aktiviteye sahip doğal ve sentetik kumarin ve izokumarin türevlerinin karşılaştırmalı analizi gerçekleştirilmiş ve etkili antienflamatuar ilaçların tasarımında yol gösterici olması amacıyla kumarin ve izokumarin ana yapısı etrafında genel bir yapı-aktivite ilişkisi oluşturulmuştur.
Coumarins (2H-1-benzopyran-2-one) and isocumarins (1H-2-benzopyran-1-one) are naturally occurring biologically active compounds mostly found in plants as well as microorganisms. A large number of coumarin and isocoumarin derivatives have been designed, synthesized, and evaluated to have mild-to-very potent anti-inflammatory activity through different mechanisms. Numerous research reports have indicated the coumarin and isocoumarin nucleus as potential candidates for the development of anti-inflammatory drugs. The available literature on the structural diversity and biological activity of these natural products has been reviewed. In this review article; Comparative analysis of natural and synthetic coumarin and isocoumarin derivatives with anti-inflammatory activity obtained as a result of various studies was carried out and a general structure-activity relationship was established around the main structure of coumarin and isocoumarin to guide the design of effective anti-inflammatory drugs.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | November 12, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 1 Issue: 1 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License