Yapılan çalışmada farklı glisemik indeksti kahvalt!DLn egzersiz perfonnansına kan şeker düzeyi, kan
laktat seviyesi ve egzersiz nabız seviyeleri değerlendirilerek etkisİnin araştırılınas! amaçlanmıştır.
Çalışmaya yaşlan 22,50 ± 1,87' yıl, boyları i 74,42±5, ıo'cm., ağırlıkları 68,28±7,39 kg olan 14 erkek
gönüllü olarak katılmıştır. Denekler egzersizden 120 dk önce birer hafta ara ile 800 kalarilik yüksek
ve düşük glisemik indeksh kalıvaltı tüketmişlerdir. Kan glikoz düzeyini belirlemek için kahvaltı
öncesi, kalıvaltı sonrası, egzersizden hemen sonra, egzersizden 30, 60, 90 dakika sonra katılımcıların
kan örnekleri alınmıştır. Laktik asit için ise egzersiz öncesi, egzersizden hemen sonra ve egzersizden
10 dk sonra kan örnekleri alınmıştır.
Kan şeker düzeyi ölçümlerinde yüksek glisemik indeksii kahvaltlUm kahvaltı sonrası kan şeker
düzeyini düşük glisemik indeksh kahvaltlya göre daha fazla yükselttiği ve aradaki farkın anlamlı
olduğu tespit edilmiştir. Diğer kan şeker düzeyi, laktik asit ölçümlerinde ve nabız değerlerinde
gunıplann aynı ölçüm zamanları arasındaki farkın istatistikselolarak anlamlı olmadığı tespit
edilmiştir.
Sonuç olarak 30 dakikalık submaksimal egzersizden önee farklı glisemik indeksh kahvaltı alımının
kan glikoz düzeyini etkilediği ancak egzersiz boyunca oluşan laktik asİt miktarını ve kalp atım sayısını
etkilemediği saptanmıştır.
Anahtar kelimeler: Kahvaltı, laktik asit, glisemik indeks
ABSTRACT
The present study was designed to examine the effects of carbohydrate ingestion with different
glycaeııllc indexes on exercise capacity by evaiuating the blood glucos level, blood laclate amount
and exercise heart rate. Fourteen healthy males age 22,50 ± 1.87 years, heights 174.42 ± 5,ıo cm,
weights 68,28 ± 7,39 kg completed the same exercise protocol with a week interva!: high-glycemicindex
breakfast before the first exercise, low-glycemic-index breakfast before the second exercise.
Blood glucose levels were measured before and after breakfast, immediately after exercise as well as
after 30, 60 and 120 min of exercise. Lactate acid levels were also measured before and iınmediately
after exercise as well as after i Omin of exercise. In every 5 minutes, heart rate of the subjects were
followed using telemeter.
in the measurements of blood glucos [evel, high-glycemic-index breakfast increased blood glucos
level compared with low-glycemic-index breakfast, and there was a significant difference between
them. There were no significant differences in the other blood glucos levels, lactic acid measurements
and heart rates of the groups in the same measurement times.
In conclusion, these data indicate that before 30 minute submaximal exereise, carbohydrate feedings
with varying glycemic indexes affect blood glucose level but do not affect the amount of lactic acid
and heart beat rate throughout the exercise.
Key words: Breakfast, !actate acid, glyceınic index.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 22, 2010 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 9 Issue: 4 |