Abstract
The importance of protection and preservation of nature become increasingly more important in today’s world where human effect in natural environment is more observed, nature is exposed to human pressure increasingly. The most concrete examples of value attached to nature and transferring nature to next generations are protected areas such as national parks, natural parks, nature protection area, natural monuments and natural areas. The common understanding of protection today focuses on minimizing human effect, sustainability principle and provision of protection and usage balance. In this sense such protected areas are opened for eco tourism activities with a sustainable tourism perspective.
For eco tourism activities meaning using by protecting view city of Giresun in eastern black sea region has protected natural environment at assessable level. There are 4 natural parks, 9 natural protected area, 33 monument tree and 10 hunting fields within the borders of this city. In this context the cave with spring water in western side of Karadona river between Avluca village and Yeniköy in 33 km. south of Espiye town center and the area where there are 7 mills operated with this water are declared as natural park with the title of “Seven Mills and Cave Natural Park.” Said Natural Park has a considerable potential for ecotourism with cultural appeal as a regional property, cave environment, stalactites, stalagmites and travertine formations, spring water, rich vegetation, wild animal species and seven mills used since more than a century. According to our field research; it is possible to perform cave tourism, hiking, photo safaris, horse safaris, wildlife watching, biking safaris and many other ecotourism activities in this environment. Said Natural Park can be an attractive ecotourism area with its ecotourism potential if necessary touristic infrastructure and accessibility are ensured, its publicity is made effectively and most importantly if it is evaluated sustainably by considering the protection and use balance.
Key words: Natural Park, Ecotourism, Potential, Seven Mills, Cave.
Özet
İnsan etkisinin doğal ortamlarda iyiden iyiye hissedildiği ve doğanın insan baskısına artan düzeyde maruz kaldığı günümüz dünyasında, doğa korumanın ve doğaya sahip çıkmanın önemi giderek artmaktadır. Doğaya verilen değerin ve onu gelecek nesillere aktarmanın en somut örnekleri, millipark, tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı ve sit alanı gibi koruma altına alınmış alanlardır. Günümüzde hakim olan koruma anlayışı, insan etkisinin en aza indirildiği, sürdürülebilirlik ilkesinin dikkate alındığı koruma-kullanma dengesinin gözetildiği koruma yaklaşımıdır. Bu bağlamda koruma altına alınan bu ortamlar, sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde ekoturizm faaliyetlerine açılmaktadır.
Koruyarak kullanma anlayışının turizmdeki karşılığı olan ekoturizm aktiviteleri için, inceleme alanımızın da içerisinde bulunduğu Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, değerlendirilebilecek düzeyde korunmuş doğal ortam içermektedir. Nitekim il sınırları içerisinde 4 tabiat parkı, 9 doğal sit alanı, 33 anıt ağaç ve 10 avlak sahası bulunmaktadır. Bu kapsamda Espiye ilçe merkezinin 33 km güneyinde, Avluca Köyü ve Yeniköy arasındaki Karadona Deresi’nin batı kenarında yer alan, içinden kaynağın çıktığı mağara ve bu suyla çalışan yedi değirmenin olduğu alan, “Yedi Değirmenler ve Mağarası Tabiat Parkı” adıyla tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu tabiat parkı; hem mağara ortamı, sarkıt, dikit ve traverten oluşumları, kaynak suyu, zengin bitki örtüsü ve yabani hayvan varlığıyla hem de bir asırdan beri kullanılan yedi değirmen, yöresel özelliğe sahip kültürel çekiciliklerle dikkate değer bir ekoturizm potansiyeline sahiptir. Yaptığımız saha araştırmalarına göre bu çevrede; mağara turizmi, doğa yürüyüşü, foto safari, at safari, bisiklet safari, yaban hayatı gözlemciliği gibi birçok ekoturizm aktivitesinin yapılabileceği kanısındayız. Söz konusu tabiat parkı, sahip olduğu ekoturizm potansiyeliyle, gerekli turistik altyapı ve erişim olanakları oluşturulup, etkili bir şekilde tanıtım yapılarak, en önemlisi de koruma-kullanma dengesi dikkate alınarak sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilebildiği takdirde cazip bir ekoturizm sahası olabilir.
Anahtar Kelimeler: Tabiat Parkı, Ekoturizm, Potansiyel, Yedi Değirmen, Mağara.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 1, 2016 |
Submission Date | September 18, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 21 Issue: 36 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License