Aim: The aim of this study was to evaluate the bond strenght of gutta-percha and different root canal sealers to root canal dentine and gutta-percha after using different irrigation solutions. Method: Seventy extracted superior incisor teeth and canine were used in this study. Root canals were instrumented using Mtwo (VDW, Munich, Germany) rotary system up to 60.04 NiTi file. Teeth were randomly divided in to four groups (n=15) and constituted two control groups (n=5). Both first (A) and third (C) groups, NaOCl and MTAD were applied as the final irrigation. Both second (B) and fourth (D) groups, NaOCl and EDTA were applied as final irrigation. In control groups, only NaOCl was used as irrigation solution. Both groups A and C were filled using AH Plus (Dentsply DeTrey, Konstanz, Germany) and guttapercha single con technique. Both groups B and D were filled using Endorez (Ultradent, South Jordan, USA) and guttapercha with single con technique. First control group was obturated with AH Plus, second control group was obturated with Endorez. Three-millimeter thick horizontal sections from the coronal and mid-thirds of each root were sliced for the push-out bond strength measurement. Statistical analysis was calculated using one-way ANOVA/Tukey type multiple comprasion methods. Results: The mean values of bond strengths were recorded for different subgroups are presented MTAD-AH Plus (1.13±0.18a), EDTA-AH Plus (1.10±0.26a), NaOCl-AH Plus (0.77±0.19c), MTAD-Endorez (0.99±0.20b), EDTA-Endorez (1.02±0.21b) ve NaOCl-Endorez (0.78±0.23c) MPa. Statistically, significant difference was found between the groups. The highest bond strenght is reached after obturation with AH Plus, using MTAD irrigation solution. Conclusion: According to study, it was concluded that using NaOCl and MTAD as irrigation solution and obturation using AH-Plus were found to be more effective
Amaç: Çalışmamızın amacı, kök kanalı irrigasyonu için farklı irrigasyon solüsyonlarının kullanılmasından sonra gütaperka ile farklı kanal patı kullanılarak yapılan kök kanal dolgusunun dentine ve gütaperkaya bağlanma dayanımının incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 70 adet çekilmiş üst keser ve kanin diş kullanıldı. Dişlerin kök kanal preparasyonları Mtwo (VDW, Munich, Germany) döner sistem eğeler kullanılarak 60.04 nolu eğeye kadar yapıldı. Dişler rastgele olarak her grupta 15 diş olacak şekilde 4 farklı gruba ayrıldı. Ayrıca 5’şer dişten oluşan 2 ayrı kontrol grubu oluşturuldu. Birinci (A) ve Üçüncü (C) gruplarda final irrigasyon olarak NaOCl ile MTAD solüsyonu sırası ile uygulandı. İkinci (B) ve dördüncü (D) gruplarda ise final irrigasyon olarak NaOCl ile EDTA uygulandı. Kontrol gruplarında ise irrigasyon solüsyonu olarak sadece NaOCl kullanıldı. Kök kanal dolguları A ve B gruplarında AH Plus (Dentsply DeTrey, Konstanz, Germany) kanal patı ve gütaperka, C ve D gruplarında ise Endorez (Ultradent, South Jordan, USA) kanal patı ve gütaperka kullanılarak tek kon yöntemiyle yapıldı. Kontrol gruplarından E grubunda kök kanal dolgusu için AH Plus kanal patı ve gütaperka, F grubunda ise Endorez kanal patı ve gütaperka kullanılarak tamamlandı. Kök kanal dolguları tamamlandıktan sonra dişler nemli ortamda bir hafta kadar bekletildikten sonra dişlerin koronal ve orta üçlü kısmından 3mm boyutunda horizontal kesitler alınarak farklı irrigasyon solüsyonu uygulamasının, farklı kanal patlarının dentin duvarına ve gütaperkaya bağlanma kuvvetlerine etkisi push-out yöntemiyle değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri one way Anova Tukey-Kramer çok yönlü karşılaştırmalı testi kullanılarak yapıldı.
Bulgular: Çalışmanın sonucunda elde edilen verilerin ortalama değerleri ve standart sapmaları; MTAD-AH Plus (1.13±0.18a), EDTA-AH Plus (1.10±0.26a), NaOCl-AH Plus (0.77±0.19c), MTAD-Endorez (0.99±0.20b), EDTA-Endorez (1.02±0.21b) ve NaOCl-Endorez (0.78±0.23c) MPa olarak bulundu. İstatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı farklılık gözlendi. En yüksek bağlanma direnci MTAD irrigasyon solüsyonu kullanılarak AH Plus kanal patı ile yapılan kanal dolgusu sonrası elde edildi.
Sonuç: Bu çalışmada, kök kanalının final irrigasyonunda, irrigasyon solüsyonu olarak NaOCl ile MTAD kullanılmasının ve kanal dolgusu işleminde ise uygun bir gütaperka ile AH Plus kanal patının kullanılmasının daha etkili olduğu sonucu bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 11, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.