Amaç: Bu çalışma, Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea tıbbi bitkilerinin uçucu yağlarının Candida albicans
(C. albicans) ATCC 10231, Streptococcus mitis (S. mitis)
ATCC 49456, Streptococcus mutans (S. mutans) ATCC 13419, Streptococcus
oralis (S. oralis) ATCC 35037, Streptococcus sanguinis (S. sanguinis) ATCC 10556 suşlarına karşı antifungal ve antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada
bitkilerden elde edilen uçucu yağlar 0,5 gr/5 ml DMSO çözücüsünde çözülmüş 0,22
μL’ lik membran fitreden geçirildikten sonra steril saklama kaplarına alınarak
stok çözelti hazırlanıp +4 Co’de saklan- mıştır. Tüm denemelerde 18 saatlik aktif kültürlerden yararlanılmış ve her
mikro organizma için ayrı ayrı disk difuzyon metodu kullanılarak işlem
yapılmıştır. Uçucu yağlar 5, 10, 20, 40, 60 μL olacak şekilde boş disklere emdirilmiş
antifungal ve antibakteriyel aktivite testi için Müeller-Hinton Agar (bakteri
için) ve Sabouraud Dextrose Agar (funguslar için) besi yerleri kullanılmıştır.
Tüm denemeler üç tekrarlı olarak
gerçekleştirilmiş, inkubasyon sonrası, oluşan
inhibisyon zonları mm cinsinden tespit edilmiştir. Verilerin karşılaştırıl- ması
amacıyla iki yönlü varyans analizi kullanılmış, ortalama ve standart sapmalar
hesaplanmıştır.
Bulgular: Varyans analiz sonuçlarına göre;
bitki uçucu yağlarının türü, uygulanan oranlar ve aralarındaki etkileşimler
istatistiksel olarak anlamlı (p<0.001) bulunmuştur. Mikroorganizma
gruplarında 5 μL'lik dilüsyonda inkübasyon zonu oluşmaz iken en fazla
antifungal/antibakteriyel aktivite 60 μL'de oluşmuş ve S. oralis suşunda, Cinnamomum
zeylanicum uçucu yağı 18 mm. inhibisyon zonu, S. mitis suşunda ise Acmella oleracea uçucu yağı 10 mm. inhibisyon zonu göstermiştir.
Sonuça: En yüksek antifungal/antibakteriyel
etki bütün mikroorganizmalarda 60 μL’de tespit edilmiş olup, Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea bitkilerinin uçucu yağlarının
incelenen mikroorganizmalar üzerinde antifungal/antibakteriyel etkinliğinin
olduğu sonucuna varılmıştır.
|
DETERMINATION
of ANTIFUNGAL and ANTIBACTERIAL ACTIVITY of Cinnamomum zeylanicum and Acmella oleracea ESSENTIAL OILS
ABSTRACT
Aim: The aim
of this study was to evaluate the antifungal and antibacterial activity of
essential oils of Cinnamomum zeylanicum and Acmella oleracea
against Candida albicans (C. albicans) ATCC 10231, Streptococcus
mitis (S. mitis) ATCC 49456, Streptococcus mutans (S.
mutans) ATCC 13419, Streptococcus oralis (S. oralis) ATCC
35037, Streptococcus sanguinis (S. sanguinis) ATCC 10556.
Materials
and Methods: In this study, essential oils of plants was
unfixed in 0.5 gr/5 ml DMSO, passed in 0,22 μL membran filtre and stored in the
sterile container under +4 Co as stock solution. In all trials, 18 hour active cultures were used and each
microorganism was treated using disk diffusion method. To test the
antimicrobial activity, essential oils were impregnated to the empty disks as
5, 10, 20, 40, 60 μL and Mueller-Hilton Agar (for bacteria) and Sabouraud
Dextrose Agar (for fungi) media was used. All trials were repeated 3 times and
incubation zones were detected in mm after incubation. Two-way ANOVA was used
for comparison of data, mean and standard deviations were calculated.
Results: According to the variance analyses results; essential oil of
plants, applied ratios and interactions between them were found to be
statistically significant (p<0.001). No incubation zone was occured in
microorganism groups for 5 μL, the most antibacterial/antifungal activity was
occured in 60 μL and S. oralis demonstrated 18 mm. in
essential oil of Cinnamomum zeylanicum,
S. mitis demonstrated 10 mm in essential oil of acmella oleracea.
Conclusions: The highest
antimicrobial activity was detected in 60 μL for all microorganisms, it was
concluded that Cinnamomum zeylanicum and Acmella oleracea
had an antifungal and antibacterial affect on tested microorganisms.
Keywords: Medical Plants, antifungal activity, antibacterial activity, oral and dental health
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.