BibTex RIS Cite

2015 Myra-Andriake Liman Yerleşimi A Kilisesi Kazı Çalışmaları

Year 2016, Issue: 36, 0 - 0, 25.10.2016

Abstract

 Öz

Batı Akdeniz sınırları içinde yer alan Lykia bölgesinin önemli kentlerinden Myra ve onun liman yerleşimi Andriake, Myros Çayı’nın denize ulaştığı bölgede oluşan bir iç limanın kuzey ve güneyinde konumlanmıştır. Bu sezon çalışmamızda Andriake A Kilisesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular ve veriler değerlendirilmiştir.

Andriake limanın geneli topoğrafik olarak kalkerli bir zemin üzerinde güney ve kuzey yerleşimi içinde düşünülmüştür. Tepenin doğu batı yönünde uzanması ile doğal bir korunma çizgisi oluşturur. Yapılaşma, güneye doğru alçalmış kalkerli zeminin olduğu alanda yoğunlaşmıştır.A Kilisesi Andriake güney yerleşiminde kuzey-batı yönüne doğru hafif eğimli arazi üzerinde inşa edillmiş şimdiki patika yolunun müze binasından sonra ilk yapısıdır.

A kilisesi plan olarak üç nefli bazilikal planlı olup yapının doğusunda, apsisin içinde yer alan synthronon, apsisin güneyinde ise üç yapraklı yonca planlı bir şapel yer alır.

Diktörtgen planlı yapının batısında bir atrium ve nartekse yer verilmiştir. Dıştan dışa 16.61x27.87 m. ölçülerinde yapıya batıdan bir, kuzey tarafından bir kuzey-doğudan bir olmak üzere toplam üç kapıyla ulaşılmaktadır. Naosun batısında yer alan 7.40x3.50 m.ölçülerinde narteks konumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Lykia, Myra, Andriake, Liman, A Kilisesi


 

Year 2016, Issue: 36, 0 - 0, 25.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Nurettin Öztürk Murat Çekilmez This is me

Publication Date October 25, 2016
Submission Date August 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 36

Cite

APA Murat Çekilmez, N. Ö. (2016). 2015 Myra-Andriake Liman Yerleşimi A Kilisesi Kazı Çalışmaları. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi(36).

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.