BibTex RIS Cite

Üsküdar-Ahmediye Külliyesi Haziresi Meyve Tasvirli Mezar Taşları

Year 2016, Issue: 36, 0 - 0, 25.10.2016

Abstract

Öz

Osmanlı kültür hazinesinin derin izlerini taşıyan mezar taşları definle oluşan sürecin devam ettirilmesi ve sistemin nişanı olması açısından oldukça önemli eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölüm ile mezar mimarisi arasında kurulan bu bağlar sembolizmin taşıyıcısı ve temsilcisi olmuştur. Kentin veya yerleşimin kimliklerini barındıran, yaşatan ve inşanın bedenleri olan bu teşkilatlanma Türk-İslam geleneği halini almıştır. Dolayısıyla kent içinde oldukça önemli konumlarda olan bu yapılar insanla arasındaki ilişkiler münasebetiyle korunmuş ve muhafaza edilmiştir. Hidayetin, selametin, duanın, sitemin yazıyla ve imgeyle tecelli bulduğu bu kompozisyonlar üslupları ile Osmanlı benliğini ortaya çıkartmıştır. Bütünün bir parçası olan Üsküdar Ahmediye Külliyesi Haziresi de 18 ve 19. yüzyıl mezar taşlarının zengin kompozisyonlarını barındırması açısından büyük önem arz etmektedir. Bunlardan meyve bezemeli mezar taşları hem ikonografileri hem de üslupları ile dikkati çekmektedir. Bu makalede meyve tasvirli mezar taşlarının özetle gelişim şeması verilerek haziredeki örneklerin deskripsiyonu yapılacaktır. Cennet imgelerinin nakşedildiği süslemeler hazire dâhilinde aktarılacaktır.

Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Hazire, Mezar taşı, Süsleme, Bezemeli Mezar Taşları.

Year 2016, Issue: 36, 0 - 0, 25.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Abdülhamit Tüfekçioğlu Oktay Gündoğdu

Publication Date October 25, 2016
Submission Date August 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 36

Cite

APA Oktay Gündoğdu, A. T. (2016). Üsküdar-Ahmediye Külliyesi Haziresi Meyve Tasvirli Mezar Taşları. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi(36).

Obtaining permissions for studies requiring ethics committee approval regarding the implementation of ethical rules and including information about permission in the article was added to the criteria. In this direction, Ethics Committee Permission is required for articles submitted to our journal and meeting the conditions stated below.
• Any research conducted with qualitative or quantitative approaches that require data collection from participants using questionnaires, interviews, focus group work, observation, experimentation, and interview techniques.
Also;
• Obtaining and indicating permission from the owners for the use of scales, surveys and photographs belonging to others,
• It should be stated that the copyright regulations are complied with for the intellectual and artistic works used.