Zihin Haritalama Tekniğinin Dinleneni Anlamaya ve Kalıcılığa Etkisi

Volume: 14 Number: 2 October 25, 2010
  • Gülnur Aydın
TR

Zihin Haritalama Tekniğinin Dinleneni Anlamaya ve Kalıcılığa Etkisi

Öz

Bu çalışma, Türkçe eğitimi bölümü öğrencilerinin dinledikleri metinleri anlama ve hatırlamaları üzerinde zihin haritalama not alma tekniği ile klasik not alma teknikleri arasında bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın çalışma grubunu Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 3/A sınıfından 38 ve 3/B sınıfından 39 olmak üzere toplam 77 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ön test-son test ölçümlerine dayalı kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. 4 haftalık bir süreci içeren araştırmada, deney grubuna zihin haritalama not alma tekniği, kontrol grubuna ise klasik not alma teknikleri ile ilgili strateji eğitimi verilmiştir. Uygulamadan 4 hafta sonra ise kalıcılık testi yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programında değerlendirilmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: Türkçe eğitimi bölümünde öğrenim gören öğrencilerin dinledikleri metni zihin haritalama tekniği ve klasik not alma tekniğiyle not almaları dinleme-anlama başarılarını önemli ölçüde artırmıştır. Ancak bu artış zihin haritalama tekniğinin kullanıldığı grupta daha belirgin olmuştur. Dinlenen metnin kalıcılığında zihin haritalama tekniğini kullanan grup klasik not alma tekniklerini kullanan gruba göre çok daha başarılı olmuştur. Zihin haritalama tekniğiyle ilgili strateji eğitiminin verildiği deney grubunda öğrencilerin derse kar- şı ilgilerinin arttığı, derslerin daha zevkli ve eğlenceli hâle geldiği gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Açıkgöz, K. Ü. (2006). Aktif Öğrenme. İzmir: Biliş Yay.
  2. Anılan, H. (2005). Yazılı Anlatım Becerilerinin Geliştirilmesinde Kelime Ağı Oluşturma Yönteminin Etkililiği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  3. Arıkan, M. (2004). Nitelikli İnsan. İstanbul: Bilge Yayıncılık.
  4. Aydın, Gülnur (2009). Zihin Haritalama Tekniğinin Dinleneni Anlamaya Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitü- sü.
  5. Baddeley, A. (2000). “The Episodic Buffer: A New Component of Working Memory?”. Trends in Cognitive Sciences, 4(11), 417–423.
  6. Barın, M. (2002). “Yabancı Dil Öğretiminde Dinleme Becerisinin Önemi”. Sosyal Bilimler Dergisi, 2 (28-29), 17-22.
  7. Bıyıklı, C. ve Taşkaya, Ş. (2006). “Zihin Haritalarının Görsel Sanatlar Eğitiminde Uygulanması”. Eğitimde Çağdaş Yönelimler III ‘Yapılandırmacılık ve Eğitimi Yansımaları’ Sempozyumu Bildirileri (29 Nisan 2006). (ss. 26-28), İzmir: Özel Tevfik Fikret Okulları.
  8. Boyle, J. R. ve Weishaar, M. (2001). “The Effects of Strategic Note Taking on The Recall and Comprehension of Lecture Information for High School Students With Learning Disabilities”. Learning Disabilities: Research & Practice, 16(3), 133–141.

Details

Primary Language

tr;en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gülnur Aydın This is me

Publication Date

October 25, 2010

Submission Date

January 11, 2011

Acceptance Date

June 6, 2018

Published in Issue

Year 2010 Volume: 14 Number: 2

APA
Aydın, G. (2010). Zihin Haritalama Tekniğinin Dinleneni Anlamaya ve Kalıcılığa Etkisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2), 47-62. https://izlik.org/JA73BJ35DA