Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesinde, geçmiş yıllarda farklı yöntemlerden yararlanılmıştır. Ülkenin destekleme
politikasında özellikle 2000 sonrası dönemde önemli değişimler oluşmuş, 2004-2008 döneminde yem bitkileri, süt teşvik primi,
suni tohumlama ve buzağı destekleri en önemli destekleme kalemini oluşturmuştur. Bu araştırmanın amacı, bölgelere göre
çiftçilerin hayvancılık destekleme politikalarına olan yaklaşımlarının işletme ve çiftçi özelliklerinin dikkate alınarak analiz
edilmesidir. Araştırma alanını, Batı Marmara Bölgesi (BMB) ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi (KAB) kapsamaktadır. Araştırmanın
birincil verileri, basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 540 hayvancılık işletmesinden yüz yüze yapılan örnekleme
anketlerle elde edilmiştir. Elde edilen veriler Excel programına girildikten sonra, LİMDEP paket programında verilerin betimleme
(crosstabing) analizleri yapılmıştır. Araştırmada; BMB’deki çiftçilerin KAB’dakilere göre; daha genç, eğitim seviyelerinin yüksek,
daha az tarım dışı faaliyette bulundukları, ev ihtiyacı ile birlikte piyasa için üretim yaptıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte
BMB’deki çiftçiler hayvancılık desteklerinden daha fazla faydalanmalarına rağmen yem bitkileri desteğinden faydalanmada BMB
ve KAB arasındaki farkın giderek azaldığı belirlenmiştir. Hayvancılık desteklemelerinden faydalanmada bölgeler arasında var olan
farklılıklar ve çiftçilerin desteklere olan yaklaşımlarının farklılığı göz önüne alındığında, bölgesel farklılıkları dikkate alan
destekleme politikalarının oluşmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | February 20, 2013 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 41 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/