BibTex RIS Cite

PRODUCTION OF WALNUT IN KAHRAMANMARAŞ FOR AGRICULTURE GEOGRAPHY

Year 2018, Issue: 3, 71 - 87, 01.08.2018

Abstract

Walnut is a source of important nutrition in the world and in our country. And because of its usege in industry, it is an economic value and a very common product. Walnut plant is durable against drought and extreme values with very long economic life. Therefore these features have a wide spreading range. Walnut is known as Juglans regia L. in Latin scientific name. And It is part of the Juglandales team. This research is a study of the geography of agricultural production is our country widely made of walnut production in the current state of Kahramanmaras, reveals its place in the overall distribution and Turkey. Kahramanmaraş province is geographically located to the east of the Mediterranean region and its elevation is 150 m. to 3027 m. Due to its climate and fertile soil, the region is particularly suitable for the cultivation of fruit species. Walnut, which has a very long history in the world and Anatolia, has a large production area in Kahramanmaras as well as a significant amount of production. Although Kahramanmaraş is one of the most engaged producers in terms of production, it does not make full use of its production potential. The most important reason for this situation is that fruit yield is low

References

  • Anonim,(2006). Kahramanmaraş Tarım Master Planı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. https://www.tarim.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_master_plan/kahramanmaras.pdf
  • Anonim, (2015). Bitkisel Üretimde Kahramanmaraş. Kahramanmaraş’ta Tarım ve Yaşam. Sayı: 4 https://kahramanmaras.tarim.gov.tr/Belgeler/dergi/dergi4.pdf
  • Baojun, Z., Yonghong, G., & Liqun, H. (2009). Overview of walnut culture in China.
  • In VI International Walnut Symposium 861 (s. 39-44) Bostan, T. (2012). Bitlis ilinde ceviz yetiştiriciliğinin ekonomisi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma(Doctoral dissertation, SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Ceviz Eylem Planı 2012-2016,Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı,Orman Genel Müdürlüğü, Ankara http://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/yayinlar/ceviz%20eylem%20plan%C4%B1.pdf
  • Ceviz Yetiştiriciliği (2010). Türkiye Cumhuriyeti Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü http://samsun.tarim.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/ceviz_yetistiriciligi.pdf
  • Çiftçi, K., & Gökce, O. (2006). İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo- ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım
  • Bilimleri Dergisi, 16(1), 7-17. Ferhatoğlu, Y. (2001). Ceviz yetiştiriciliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
  • Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayınları, (s 4). Kapluhan, E. (2015). Ziraat Coğrafyası Açısından Bir İnceleme: Kaman İlçesinde (Kırşehir) Ceviz Üretim Faaliyetleri. Marmara Coğrafya Dergisi, (32), 147-170.
  • Kilci, M. (2015), Tokat İli Niksar İlçesi Ceviz Üretimi Ve Pazarlama Yapısı.
  • Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Tokat
  • Koyuncu, M. A., & Aşkın, M. A. (1999). Van Gölü çevresinde yetiştiriciliği yapılan bazı ceviz tiplerinin depolanması üzerine çalışmalar. Turkish Journal of Agricultural Forestry, 23(4), 785-796.
  • Polat, C., & Dindaroğlu, T.(2014) Ceviz Ağacının (Juglans Regia L.) Alçak Ahşap Yüzey Oymacılığında Kullanımı İle Bazı Ekolojik Özelliklerinin İrdelenmesi: Kahramanmaraş Örneği III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Bildiriler Kitabı(47)
  • Ünver, H., & Sakar, E. (2011). Türkiye’de Ceviz Yetiştiriciliğinin Durumu Ve Yapılan Seleksiyon Çalışmaları. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 61-59.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2017). Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001

TARIM COĞRAFYASI AÇISINDAN KAHRAMANMARAŞ’TA CEVİZ ÜRETİMİ

Year 2018, Issue: 3, 71 - 87, 01.08.2018

Abstract

Ceviz dünyada ve ülkemizde önemli bir besin kaynağıdır. Sanayi alanındaki kullanımı dolayısıyla ekonomik değeri olan ve çok yaygın üretilen bir üründür. Ceviz bitkisi ekonomik ömrü çok uzun olan, kuraklığa ve ekstrem değerlere karşı dayanıklıdır. Bu özellikleri dolayısı ile geniş bir yayılım sahasına sahiptir. Ceviz Latince bilimsel adıyla Junglans regia L. olarak bilinmekte ve Juglandales takımı içerisinde yer almaktadır. Bu araştırma bir tarım coğrafyası çalışması olup ülkemizde de yaygın olarak üretimi yapılan cevizin Kahramanmaraş’taki üretiminin mevcut durumunu, dağılışını ve Türkiye genelindeki yerini ortaya koymaktadır. Kahramanmaraş ili coğrafi olarak Akdeniz bölgesinin doğusunda ye almakta ve yükseltisi de 150 m. ile 3027 m arasında değişmektedir. Bölge iklim yapısı ve verimli toprakları nedeniyle özellikle meyve türlerinin yetiştiriciliği açısından oldukça elverişlidir. Dünyada ve Anadolu’da çok eski bir geçmişe sahip olan ceviz, Kahramanmaraş’ta da geniş bir üretim alanına hem de önemli bir üretim miktarına sahiptir. 2017 Türkiye ceviz üretim verileri kullanılarak elde edilen haritalar ve grafiklerde de görüldüğü üzere K.Maraş en çok ceviz üretimi yapılan il olarak karşımıza çıkmaktadır. Kahramanmaraş üretim konusunda en çok yapan illerden biri olsa da üretim potansiyelinden tam anlamıyla yararlanamamaktadır. Bu durumu ortaya çıkaran en önemli sebep ise meyve veriminin düşük olmasıdır.

References

  • Anonim,(2006). Kahramanmaraş Tarım Master Planı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. https://www.tarim.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_master_plan/kahramanmaras.pdf
  • Anonim, (2015). Bitkisel Üretimde Kahramanmaraş. Kahramanmaraş’ta Tarım ve Yaşam. Sayı: 4 https://kahramanmaras.tarim.gov.tr/Belgeler/dergi/dergi4.pdf
  • Baojun, Z., Yonghong, G., & Liqun, H. (2009). Overview of walnut culture in China.
  • In VI International Walnut Symposium 861 (s. 39-44) Bostan, T. (2012). Bitlis ilinde ceviz yetiştiriciliğinin ekonomisi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma(Doctoral dissertation, SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Ceviz Eylem Planı 2012-2016,Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı,Orman Genel Müdürlüğü, Ankara http://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/yayinlar/ceviz%20eylem%20plan%C4%B1.pdf
  • Ceviz Yetiştiriciliği (2010). Türkiye Cumhuriyeti Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü http://samsun.tarim.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/ceviz_yetistiriciligi.pdf
  • Çiftçi, K., & Gökce, O. (2006). İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo- ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım
  • Bilimleri Dergisi, 16(1), 7-17. Ferhatoğlu, Y. (2001). Ceviz yetiştiriciliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
  • Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayınları, (s 4). Kapluhan, E. (2015). Ziraat Coğrafyası Açısından Bir İnceleme: Kaman İlçesinde (Kırşehir) Ceviz Üretim Faaliyetleri. Marmara Coğrafya Dergisi, (32), 147-170.
  • Kilci, M. (2015), Tokat İli Niksar İlçesi Ceviz Üretimi Ve Pazarlama Yapısı.
  • Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Tokat
  • Koyuncu, M. A., & Aşkın, M. A. (1999). Van Gölü çevresinde yetiştiriciliği yapılan bazı ceviz tiplerinin depolanması üzerine çalışmalar. Turkish Journal of Agricultural Forestry, 23(4), 785-796.
  • Polat, C., & Dindaroğlu, T.(2014) Ceviz Ağacının (Juglans Regia L.) Alçak Ahşap Yüzey Oymacılığında Kullanımı İle Bazı Ekolojik Özelliklerinin İrdelenmesi: Kahramanmaraş Örneği III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Bildiriler Kitabı(47)
  • Ünver, H., & Sakar, E. (2011). Türkiye’de Ceviz Yetiştiriciliğinin Durumu Ve Yapılan Seleksiyon Çalışmaları. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 61-59.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2017). Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ersin Kaya Sandal This is me

Mehmet Karabörk This is me

Nadire Karademir This is me

Publication Date August 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Issue: 3

Cite

APA Sandal, E. K., Karabörk, M., & Karademir, N. (2018). TARIM COĞRAFYASI AÇISINDAN KAHRAMANMARAŞ’TA CEVİZ ÜRETİMİ. Atlas Sosyal Bilimler Dergisi(3), 71-87.