Sanat ve Edebiyat
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomik Yayınlarda Görsellik ve Gastro-Sanat Üzerine

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 2, 204 - 215, 25.12.2019

Öz

Bu araştırma, gastronominin sanatla olan ilişkisini incelemek
ve görselliğin gastronomik öğreticiliğe katkısını belirlemek amacıyla;
gastronominin yiyecek alanında yayımlanmış örnek eserlerinde bulunan
illüstrasyon ve fotoğraf çalışmaları örnekleminde  gerçekleştirilmiştir. Çok çeşitli mutfak
araç-gereçleri ve gıda maddelerinin, onlarca uygulama tekniğinin kullanıldığı
işleme süreçlerinden geçirildikten sonra ilgi çekici tabaklara dönüştürülerek
sunulması konusunun öğretimi; gastronomik yayınlarda görselliğin kullanım
gerekliliğini  ve sanatsallık
tartışmasını ortaya çıkarmaktadır. Çalışmada, tabağın kendisinin değil,
yaratıcılık ve yenilik içeren üretim sürecinin sanat tanımına uygun olduğu;
balık tütsüleme sürecinin görselleri yardımıyla betimlenmiştir. 

Kaynakça

  • Kaynakça
  • Çorbacı, Abdül Kadir ve Yılmaz, Gökhan ve Gültekin, Selami. “An Evaluation on Culinary Education in Turkey „ . Proceedings of the Global Conference on Education and Research. 1, (2018): 53-55.
  • Gardner, Howard. Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, New York: Basic Books, 2011.
  • Hjalager, Anne-Mette ve Richards, Greg. Tourism and Gastronomy, London: Routledge, 2002.
  • Öney, Hüseyin. (2016). “Gastronomi Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme „ . Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 35, (2016): 193-203.
  • Sipahi, Setenay ve Ekincek, Sema ve Yılmaz, Hakan. “Gastronominin Sanatsal Kimliğinin Estetik Üzerinden İncelenmesi „ . Journal of Tourism and Gastronomy Studies. (2017), 384.
  • Sipahi, Setenay ve Ekincek, Sema ve Yılmaz, Hakan. “Gastronominin Sanatsal Kimliğinin Estetik Üzerinden İncelenmesi „ . Journal of Tourism and Gastronomy Studies. (2017), 392.
  • Terrence and Conran, Caroline. The Cook Book, New York: Crown Publishers, Inc., 1988.
  • Yüksel, Atila. “Gastronomi Ne Değildir? „ . Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. (2019).
  • http://www.atam.gov.tr/ataturkun-soylev-ve-demecleri/adana-esnaflariyla-konusma (erişim: 15:30., 19.06.2019).
  • https://www.vogue.com/article/andy-warhol-recipes-food-cookbook-wild-raspberries?verso=true /
  • Fotoğraf 1: Corless, C. (1988). The Cook Book. s.25.
  • Fotoğraf 2: Corless, C. (1988). The Cook Book. s.22.
  • İllüstrasyon 1: Jacob, I. (1988). The Cook Book. s.371.
  • İllüstrasyon 2: Warhol, A., (1959). Wild Raspberries. Photo: Courtesy of 2016 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. / Artist Rights Society (ARS), New York (erişim: 23:49., 19.06.2019).
Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 2, 204 - 215, 25.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Kaynakça
  • Çorbacı, Abdül Kadir ve Yılmaz, Gökhan ve Gültekin, Selami. “An Evaluation on Culinary Education in Turkey „ . Proceedings of the Global Conference on Education and Research. 1, (2018): 53-55.
  • Gardner, Howard. Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, New York: Basic Books, 2011.
  • Hjalager, Anne-Mette ve Richards, Greg. Tourism and Gastronomy, London: Routledge, 2002.
  • Öney, Hüseyin. (2016). “Gastronomi Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme „ . Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 35, (2016): 193-203.
  • Sipahi, Setenay ve Ekincek, Sema ve Yılmaz, Hakan. “Gastronominin Sanatsal Kimliğinin Estetik Üzerinden İncelenmesi „ . Journal of Tourism and Gastronomy Studies. (2017), 384.
  • Sipahi, Setenay ve Ekincek, Sema ve Yılmaz, Hakan. “Gastronominin Sanatsal Kimliğinin Estetik Üzerinden İncelenmesi „ . Journal of Tourism and Gastronomy Studies. (2017), 392.
  • Terrence and Conran, Caroline. The Cook Book, New York: Crown Publishers, Inc., 1988.
  • Yüksel, Atila. “Gastronomi Ne Değildir? „ . Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. (2019).
  • http://www.atam.gov.tr/ataturkun-soylev-ve-demecleri/adana-esnaflariyla-konusma (erişim: 15:30., 19.06.2019).
  • https://www.vogue.com/article/andy-warhol-recipes-food-cookbook-wild-raspberries?verso=true /
  • Fotoğraf 1: Corless, C. (1988). The Cook Book. s.25.
  • Fotoğraf 2: Corless, C. (1988). The Cook Book. s.22.
  • İllüstrasyon 1: Jacob, I. (1988). The Cook Book. s.371.
  • İllüstrasyon 2: Warhol, A., (1959). Wild Raspberries. Photo: Courtesy of 2016 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. / Artist Rights Society (ARS), New York (erişim: 23:49., 19.06.2019).
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Samuray Hakan Bulut 0000-0001-8368-1769

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 25 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bulut, S. H. (2019). Gastronomik Yayınlarda Görsellik ve Gastro-Sanat Üzerine. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 1(2), 204-215.