Dictionaries define the term “artisan” as activities performed by the artist or requiring specialization. In order words, it can be defined as producing locally known products without losing their organic nature. Artisan food is characterized by being handmade, produced through traditional methods, matured conventionally by proper fermentation, free of chemical additives or preservatives. Artisan food requires attention not only for their contribution to health, as they are natural and additivefree, but also for supporting Artisan food producers and promoting local products, therefore, for their economic value. Maintaining the production process of Artisan food with an understanding of tradition, legacy, experiment, intuition and science is of great importance for the gastronomy and promotion of our country. The purpose of this review is to create a research resource as the literature lacks similar studies on Artisan food, to indicate the importance of Artisan food with the findings obtained from different resources, and to draw attention to the conservation of traditional Turkish culinary culture.
Artisan, sözlük anlamı olarak sanatkâr tarafından yapılan ya da özel bir ustalık gerektiren faaliyetleri ifade etmektedir. Bir başka ifade ile geleneksel metotlar ile yapılan ve yöresel olarak bilinen ürünleri doğallıklarını kaybetmeden üretmek olarak tanımlanabilir. Artisan yemek ve gıdaların karakteristikleri; ürünlerin el yapımı olması, geleneksel üretim metotlarının kullanılıyor olması, ürünlerin doğal fermantasyon sürelerinde olgunlaştırılması, kimyasal katkılar ya da koruyucuların kullanılmaması şeklindedir. Artisan gıdalar; doğal ve katkısız olmaları sebebiyle sağlığa katkılarının yanı sıra; üreticilerinin ve yerel ürünlerin desteklenmesi ve yaygınlaşması, dolayısıyla ekonomik anlamda bir değer alanı yaratılması açısından üzerinde durulması gereken bir alandır. Bu gıdaların üretim sürecinin geleneksel, tarihsel, deneysel, sezgisel ve bilimsel bir anlayışla sürdürülür olması, ülkemiz gastronomisi ve tanıtımı açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu derlemenin amacı artisan yemekler ve gıdalar üzerine spesifik akademik çalışmaların azlığı sebebiyle araştırma kaynağı yaratmak, farklı kaynaklardan elde edilen bulgular ışığında artisan gıdaların önemini belirtmek ve geleneksel Türk yemek kültürünün korunmasına dikkat çekmektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics, Tourism (Other) |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | July 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 2 |