The Anatolian, which is old as the world history, has many different cultures. As a natural result of this, different lifestyles and demands have emerged. Food cultures different from the interaction of these cultures have been born. Lifestyle have changed over time and thus restaurants have become necessary. Due to meeting this need, restaurants have increased and diversified. This study is a compilation study carried out with the aim of identifying the centuries-old restaurants operating throughout our country, transferring them to written sources through research, and promoting them within the scope of sustainable tourism. Within the scope of the study, restaurants operating in our country have been researched from the internet and written sources on a provincial and regional basis, and are listed by year of establishment. Among the restaurants listed, those with a period of century or more were selected and their sources were scanned. The data obtained were compiled. In this study, seventeen restaurants (in Turkey), which has emerged due to changing lifestyles and has been serving for a century, has been considered and evaluated.
Sustainable Tourism Gastronomy Food and beverage management Restaurant Centennial restaurants
Dünya tarihi kadar eski olan Anadolu coğrafyası çok farklı kültürleri bünyesinde barındırmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak farklı yaşam tarzları ve istekleri ortaya çıkmıştır. Bu kültürlerin etkileşiminden farklı yemek kültürleri de doğmuştur. Zaman içerisinde değişen yaşam tarzı restoranları bir ihtiyaç haline getirmiştir. Bu ihtiyacı karşılanmasına binaen restoranlar artmış ve çeşitlilik kazanmıştır. Bu çalışma, Türkiye genelinde faaliyet gösteren asırlık restoranlarımızın tespit edilmesi, yapılacak araştırma ile yazılı kaynaklara geçirilmesi ve sürdürülebilir turizm kapsamında tanıtımının yapılması amacıyla yürütülmüş bir derleme çalışmasıdır. Çalışma kapsamında, ülkemizde faaliyet gösteren restoranlar il ve bölge bazında internet ve yazılı kaynaklardan araştırılmış, kuruluş yıllarına göre listelenmiştir. Listelenen restoranlar arasından faaliyet süreleri yüzyıl ve daha fazla olanlar seçilerek haklarında kaynaklardan tarama yapılmış. Elde edilen veriler derlenmiştir. Bu çalışmada değişen yaşam tarzlarına bağlı olarak ortaya çıkan ve bir asırdır hizmet veren on yedi adet restoranımız ele alınıp değerlendirilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | January 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 1 |