BibTex RIS Cite
Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 37 - 44, 01.12.2012
https://doi.org/10.29278/azd.132750

Abstract

References

  • Akbulut, M., Macit, İ.,Ercilsi, S., Koç, A., 2007. Evaluation of 28 cherry laurel (Laurocerasus officinalis) genotypes in the Black Sea region, Turkey. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 35: 463–465
  • Anşin, R. ve Özkan, Z.C., 1993. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta). Odunsu Taksonlar. K.T.Ü. Orman Fak. Genel Yayın No: 167, Fakülte Yayın No: 19, Trabzon, 512 s.
  • Ayaz, F.A., Kadıoğlu, A., Reunanen, M., Var, M., 1997a. Sugar composition in fruits of the Laurocerasus officinalis Roem. and its tree cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. 10:82-86
  • Ayaz, F.A., Kadıoğlu, A., Reunanen, M., Var, M., 1997b. Phenolic acid and fatty acid composition in the fruit of the Laurocerasus officinalis Roem. and its cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. 10:350-357
  • Baytop, T., 1999. Türkiye’de bitkiler ile tedavi. Nobel Tıp Kitabevi. ISBN: 975-420-021-1 480s
  • Bostan, S. Z., 2001. Pomological traits of “Su” cherry laurel. Journal American Pomological Society, 55(4): 215-217.
  • Bostan, S. Z., İslam, A., 2003. Trabzon'da yetiştirilen mahalli karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tiplerinin pomolojik ve fenolojik özellikleri. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 27-31.
  • Cemeroğlu B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları, Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  • Güven K.L, Geçgil, T.H., 1961. Taflan suyu hazırlanması hakkında. Eczacılık Bülteni No:3, s:117
  • İslam, A., Bostan, S. Z., 1996. Ümitvar bir meyve: Karayemiş. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 291:21.
  • İslam, A., Odabaş, F., 1996. Vakfıkebir ve çevresinde yetiştirilmekte olan karayemişlerin seleksiyon yoluyla ıslahı-I. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(4): 147-158.
  • İslam, A., 2002. 'Kiraz' cherry laurel (Prunus laurocerasus). New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 30: 301-302.
  • İslam, A., 2005. Karayemiş yetiştiriciliği ve önemi. Ege Karadeniz Dergisi, 28(4): 25-32. İslam, A., Vardal, E., 2009. Pomologıcal characteristics of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) grown in Rize. Acta Horticulturae, 818:133-136
  • Kadıoglu, A., Yavru, I., 1998. Changes in the chemical content and polyphenol oxidase activity during development and ripening of cherry laurel fruits. Phyton 37(2):241-251
  • Karaçalı, İ., 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:494, İzmir 469s
  • Karadeniz, T., Kalkışım, Ö., 1996. Akçaabat'ta yetiştirilen karayemiş tiplerinde seleksiyon çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1): 147-153
  • Koç, H., 2003, Lokman Hekimden Günümüze Bitkilerle Sağlıklı Yaşama. Kültür Bakanlığı Yayınları 2883, Kültür Eserleri Dizisi 373, Ankara.
  • Macit, İ., 2008. Karadeniz Bölgesi Karayemiş (Prunus laurocerasus L.) Seleksiyonu II. Aşama. Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Samsun, 47 s.
  • Özbek, S., 1978. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:31, Adana, 386 s.
  • Tosun,F., Sağsöz, S., 1998. Bitki Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:172, Erzurum, 225 s.
  • Turna, İ., Güney, D., 2006. Karayemiş (Laurocerasus oficinalis Roemer)'in genel özellikleri ve odun dışı orman ürünü olarak değerlendirilmesi. 1st International Non-Wood Forest Products Symposium (01-05 Kasım 2006, Trabzon), Bildiriler Kitabı, 56-62.
  • Zeybek, N., 1960. Türkiye’nin Tıbbi Bitkileri. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları, İzmir.

Ordu ilinde karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) seleksiyonu

Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 37 - 44, 01.12.2012
https://doi.org/10.29278/azd.132750

Abstract

Bu çalışma 2007-2008 yıları arasında, Ordu ili Merkez, Gülyalı, Ulubey, Perşembe, Fatsa, Kabadüz, Ünye ve İkizce ilçelerinde yetiştirilen karayemiş genotiplerinin özelliklerini belirlemek ve ümitvar tipleri seçmek amacıyla yürütülmüştür. Tiplerin seçiminde kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede salkımdaki meyve sayısı, meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve et/çekirdek oranı, suda çözünür kuru madde miktarı, tat, burukluk durumu, çekirdeğin meyve etinden ayrılma durumu ve meyvede birörneklilik gibi kriterler kullanılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda O-20, O-44, O-64, O-37 ve O-105 karayemiş genotiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu saptanmış, genotiplerin ortalama salkımdaki meyve sayıları 3,3-27,3 adet; meyve irilikleri 18,0020,55 mm; meyve ağırlıkları 4,31-6,24 g; meyve et/çekirdek oranları 10,79-16,08; suda çözünür kuru madde miktarı %16,20-25,00 arasında bulunmuştur

References

  • Akbulut, M., Macit, İ.,Ercilsi, S., Koç, A., 2007. Evaluation of 28 cherry laurel (Laurocerasus officinalis) genotypes in the Black Sea region, Turkey. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 35: 463–465
  • Anşin, R. ve Özkan, Z.C., 1993. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta). Odunsu Taksonlar. K.T.Ü. Orman Fak. Genel Yayın No: 167, Fakülte Yayın No: 19, Trabzon, 512 s.
  • Ayaz, F.A., Kadıoğlu, A., Reunanen, M., Var, M., 1997a. Sugar composition in fruits of the Laurocerasus officinalis Roem. and its tree cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. 10:82-86
  • Ayaz, F.A., Kadıoğlu, A., Reunanen, M., Var, M., 1997b. Phenolic acid and fatty acid composition in the fruit of the Laurocerasus officinalis Roem. and its cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. 10:350-357
  • Baytop, T., 1999. Türkiye’de bitkiler ile tedavi. Nobel Tıp Kitabevi. ISBN: 975-420-021-1 480s
  • Bostan, S. Z., 2001. Pomological traits of “Su” cherry laurel. Journal American Pomological Society, 55(4): 215-217.
  • Bostan, S. Z., İslam, A., 2003. Trabzon'da yetiştirilen mahalli karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tiplerinin pomolojik ve fenolojik özellikleri. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 27-31.
  • Cemeroğlu B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları, Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  • Güven K.L, Geçgil, T.H., 1961. Taflan suyu hazırlanması hakkında. Eczacılık Bülteni No:3, s:117
  • İslam, A., Bostan, S. Z., 1996. Ümitvar bir meyve: Karayemiş. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 291:21.
  • İslam, A., Odabaş, F., 1996. Vakfıkebir ve çevresinde yetiştirilmekte olan karayemişlerin seleksiyon yoluyla ıslahı-I. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(4): 147-158.
  • İslam, A., 2002. 'Kiraz' cherry laurel (Prunus laurocerasus). New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 30: 301-302.
  • İslam, A., 2005. Karayemiş yetiştiriciliği ve önemi. Ege Karadeniz Dergisi, 28(4): 25-32. İslam, A., Vardal, E., 2009. Pomologıcal characteristics of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) grown in Rize. Acta Horticulturae, 818:133-136
  • Kadıoglu, A., Yavru, I., 1998. Changes in the chemical content and polyphenol oxidase activity during development and ripening of cherry laurel fruits. Phyton 37(2):241-251
  • Karaçalı, İ., 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:494, İzmir 469s
  • Karadeniz, T., Kalkışım, Ö., 1996. Akçaabat'ta yetiştirilen karayemiş tiplerinde seleksiyon çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1): 147-153
  • Koç, H., 2003, Lokman Hekimden Günümüze Bitkilerle Sağlıklı Yaşama. Kültür Bakanlığı Yayınları 2883, Kültür Eserleri Dizisi 373, Ankara.
  • Macit, İ., 2008. Karadeniz Bölgesi Karayemiş (Prunus laurocerasus L.) Seleksiyonu II. Aşama. Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Samsun, 47 s.
  • Özbek, S., 1978. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:31, Adana, 386 s.
  • Tosun,F., Sağsöz, S., 1998. Bitki Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:172, Erzurum, 225 s.
  • Turna, İ., Güney, D., 2006. Karayemiş (Laurocerasus oficinalis Roemer)'in genel özellikleri ve odun dışı orman ürünü olarak değerlendirilmesi. 1st International Non-Wood Forest Products Symposium (01-05 Kasım 2006, Trabzon), Bildiriler Kitabı, 56-62.
  • Zeybek, N., 1960. Türkiye’nin Tıbbi Bitkileri. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları, İzmir.
Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 37 - 44, 01.12.2012
https://doi.org/10.29278/azd.132750

Abstract

References

  • Akbulut, M., Macit, İ.,Ercilsi, S., Koç, A., 2007. Evaluation of 28 cherry laurel (Laurocerasus officinalis) genotypes in the Black Sea region, Turkey. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 35: 463–465
  • Anşin, R. ve Özkan, Z.C., 1993. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta). Odunsu Taksonlar. K.T.Ü. Orman Fak. Genel Yayın No: 167, Fakülte Yayın No: 19, Trabzon, 512 s.
  • Ayaz, F.A., Kadıoğlu, A., Reunanen, M., Var, M., 1997a. Sugar composition in fruits of the Laurocerasus officinalis Roem. and its tree cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. 10:82-86
  • Ayaz, F.A., Kadıoğlu, A., Reunanen, M., Var, M., 1997b. Phenolic acid and fatty acid composition in the fruit of the Laurocerasus officinalis Roem. and its cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. 10:350-357
  • Baytop, T., 1999. Türkiye’de bitkiler ile tedavi. Nobel Tıp Kitabevi. ISBN: 975-420-021-1 480s
  • Bostan, S. Z., 2001. Pomological traits of “Su” cherry laurel. Journal American Pomological Society, 55(4): 215-217.
  • Bostan, S. Z., İslam, A., 2003. Trabzon'da yetiştirilen mahalli karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tiplerinin pomolojik ve fenolojik özellikleri. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 27-31.
  • Cemeroğlu B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları, Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  • Güven K.L, Geçgil, T.H., 1961. Taflan suyu hazırlanması hakkında. Eczacılık Bülteni No:3, s:117
  • İslam, A., Bostan, S. Z., 1996. Ümitvar bir meyve: Karayemiş. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 291:21.
  • İslam, A., Odabaş, F., 1996. Vakfıkebir ve çevresinde yetiştirilmekte olan karayemişlerin seleksiyon yoluyla ıslahı-I. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(4): 147-158.
  • İslam, A., 2002. 'Kiraz' cherry laurel (Prunus laurocerasus). New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 30: 301-302.
  • İslam, A., 2005. Karayemiş yetiştiriciliği ve önemi. Ege Karadeniz Dergisi, 28(4): 25-32. İslam, A., Vardal, E., 2009. Pomologıcal characteristics of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) grown in Rize. Acta Horticulturae, 818:133-136
  • Kadıoglu, A., Yavru, I., 1998. Changes in the chemical content and polyphenol oxidase activity during development and ripening of cherry laurel fruits. Phyton 37(2):241-251
  • Karaçalı, İ., 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:494, İzmir 469s
  • Karadeniz, T., Kalkışım, Ö., 1996. Akçaabat'ta yetiştirilen karayemiş tiplerinde seleksiyon çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1): 147-153
  • Koç, H., 2003, Lokman Hekimden Günümüze Bitkilerle Sağlıklı Yaşama. Kültür Bakanlığı Yayınları 2883, Kültür Eserleri Dizisi 373, Ankara.
  • Macit, İ., 2008. Karadeniz Bölgesi Karayemiş (Prunus laurocerasus L.) Seleksiyonu II. Aşama. Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Samsun, 47 s.
  • Özbek, S., 1978. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:31, Adana, 386 s.
  • Tosun,F., Sağsöz, S., 1998. Bitki Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:172, Erzurum, 225 s.
  • Turna, İ., Güney, D., 2006. Karayemiş (Laurocerasus oficinalis Roemer)'in genel özellikleri ve odun dışı orman ürünü olarak değerlendirilmesi. 1st International Non-Wood Forest Products Symposium (01-05 Kasım 2006, Trabzon), Bildiriler Kitabı, 56-62.
  • Zeybek, N., 1960. Türkiye’nin Tıbbi Bitkileri. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları, İzmir.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Ali İslam This is me

Hüseyin Deligöz This is me

Publication Date December 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA İslam, A., & Deligöz, H. (2012). Ordu ilinde karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) seleksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 1(1), 37-44. https://doi.org/10.29278/azd.132750

Cited By