Abstract
Yumurta kalitesi iç ve dış kalite özellikleri olmak üzere iki kısımda incelenmekte olup bu özellikler kuluçka sonuçlarına önemli derecede etkide bulunmaktadır. Kuluçkadan yüksek randımanda civciv çıkışı sağlanabilmesi ve elde edilen civcivlerin kaliteli olması için optimum kuluçka koşullarının yanında kullanılan yumurtaların da uygun kalite özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Yumurtanın ağırlığı, kabuk kalınlığı, şekil indeksi, kabuk rengi, kabuğun yapısı, haugh birimi, ak ve sarı kalitesi gibi özellikleri kuluçka sonuçları üzerinde etkili olmaktadır. Bu özelliklerin bütününün optimum düzeyde olması civciv çıkışı için iyi bir başlangıç olarak ele alınmalıdır. Ancak, kuluçkalık yumurtaların tamamında bütün özellikler için optimum değeri bulmak oldukça zordur. Yumurta kalitesi özelliklerinin bir veya birkaç tanesinin yetersiz olmasına bağlı olarak kuluçka sonuçlarında ve civciv kalitesinde istenilen seviyeye ulaşmak mümkün olamamaktadır.
Yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerinin ekstrem değerlerinden daha ziyade, orta değerleri kuluçka randımanı üzerine daha olumlu bir etkiye sahip bulunmaktadır. Yumurtanın fiziksel özellikleri içerisindeki herhangi bir anormallik embriyo gelişimi için en iyi şartları sağlayacak temel fonksiyonların bozulmasına yol açmaktadır.
Bu durum dikkate alınarak ıslah işletmeleri tarafından gözle görülebilir bir çaba sarf edilmiş, ancak bu güne kadar kuluçka gereksinimlerini karşılayacak seviyede yumurta üretilememiştir. Bu durumda kuluçkalık olarak üretilen yumurtaların, nakliyesi, muhafazası ve kuluçka aşamalarında dikkatli olmak önem taşımaktadır.