Abstract
Mürdümük kurak alanlara adapte olan bir baklagil
olarak abiyotik stres faktörlerine karşı bir güvence ve iyi bir alternatif
bitkidir. Bu araştırma, iki mürdümük çeşidinin çimlenme döneminde tuz stresine
karşı tepkilerinin belirlenmesi amacıyla laboratuar koşullarında
gerçekleştirilmiştir. Bitkisel materyal olarak, yerel bir çeşit ile düşük ODAP
içeriğine sahip bir çeşit olarak tescil edilen Ceora çeşidi kullanılmıştır.
Çalışma sonucunda, tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişme özelliklerini
azalttığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, çimlenme oranı
%85-100, kökçük uzunluğu 12.55-77.74 mm, sapçık uzunluğu 23.30-73.12 mm, kökçük
yaş ağırlığı 202.90-951.30 mg ve sapçık yaş ağırlığı 479.98-807.60 mg arasında
değişmiştir. Mürdümük bitkisinin 150 mM NaCl dozunda bile kabul edilebilir bir
çimlenme sağladığı belirlenmiştir.