Amaç: Bu çalışmada ultraviyole ışık ve sıcak havayla kurutma uygulamalarının üç farklı kayısı çeşidindeki (Prunus armenica L., var. Hacıhaliloğlu, Prunus armenica L., var. Kabaaşı, Prunus armenica L., var. Şekerpare) yüzey mikroorganizma yüküne (psikrofilik ve mezofilik aerobik bakteriler, maya ve küf) etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Ultraviyole ışık ortalama doz oranı 6.70 W/m2 ve ışıma maruziyeti (dozaj) 2.01 kJ/m2 olarak uygulanmıştır. Kurutma 70 °C de kayısıların nem içeriği %19’a düşünceye kadar yapılmıştır. Araştırma Bulguları: Çalışma sonucunda Şekerpare çeşidinin diğer iki kayısı çeşidine göre başlangıç mikrobiyal yükünün açıkça daha yüksek olduğu görülmüştür. Ultraviyole ışık ve sıcak hava ile kurutma uygulamaları kayısıların yüzeyinde bulunan doğal mikroflorayı azaltmıştır. Bu azalma, sıcak hava ile kurutma uygulaması için sadece Şekerpare çeşidinde önemli bulunmuştur. Ultraviyole ışık uygulamasının etkisi maya ve küf açısından tüm çeşitlerde önemsizken, mezofilik ve psikrofilik aerobik bakteriler için sadece Şekerpare çeşidinde, toplam mikrobiyal yük için ise Şekerpare ve Hacıhaliloğlu çeşidinde önemli olmuştur. Ultraviyole ışık ve ardından sıcak hava ile kurutma uygulanması durumunda ise meydana gelen azalma mezofilik aerobik bakteriler ile maya ve küf sayıları açısından Şekerpare çeşidinde, psikrofilik aerobik bakteri sayıları ve toplam mikrobiyal yük açısından ise tüm çeşitlerde önemli bulunmuştur. Sonuç: En etkili yöntem UVC ve sıcak hava ile kurutma uygulamasının birlikte uygulanması olduğu sonucuna varılmıştır. Bu yöntemlerin ayrı ayrı kullanılması durumunda etkinlik sırasının değiştiği ve yapılan uygulamaların en fazla psikrofilik aerobik bakteri sayınının azaltılmasında etkili olduğu da tespit edilmiştir.
Kocaeli üniversitesi
FYL-2020-2158
Objective: In this study, the effects of ultraviolet light and hot air drying applications on surface microbial load (psychrophilic and mesophilic aerobic bacteria, yeast and mold) of three different apricot varieties (Prunus armenica L., var. Hacıhaliloğlu, Prunus armenica L., var. Kabaaşı, Prunus armenica L., var. Şekerpare) investigated. Materials and Methods: The average ultraviolet light dose rate was 6.70 W/m2 and the radiation exposure (dosage) was 2.01 kJ/m2. Drying was carried out at 70 °C until the moisture content of apricots decreased to 19%. Results: As a result of the study, it was observed that the initial microbial load of Şekerpare variety was clearly higher than the other two apricot varieties. Ultraviolet light and hot air drying applications reduced the natural microflora on the surface of apricots. This reduction was found to be significant only in Şekerpare variety for hot air drying application. While the effect of ultraviolet light application was insignificant in terms of yeast and mold in all varieties, it was important for mesophilic and psychrophilic aerobic bacteria only in Şekerpare variety, and for total microbial load in Şekerpare and Hacıhaliloğlu varieties. In the case of application of ultraviolet light and subsequent hot air drying, the decrease in the number of mesophilic aerobic bacteria, yeast and mold was found to be significant in Şekerpare variety, and in all varieties in terms of psychrophilic aerobic bacteria numbers and total microbial load. Conclusion: The most effective method is to apply UVC and hot air drying application together. It has also been determined that the order of activity changes when these methods are used separately, and the applications are most effective in reducing the number of psychrophilic aerobic bacteria.
FYL-2020-2158
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | FYL-2020-2158 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |