Objective: This study was carried out to determine the effects of atmosphere-controlled module (AKM) system having different numbers of SO2 generators on fruit quality of Sultani Seedless grape during cold storage.
Materials and Methods: Grape fruit harvested at optimum stage were transported immediately to the laboratory under refrigerated conditions (4 ± 1°C). After dividing into four groups, grapes were placed in AKM, which has 0 (AKM), 8 (AKM+1/3 SO2) and 24 (AKM+SO2) SO2 generators, and modified atmosphere bags with 1 SO2 generator (MAP+SO2). Packaged grape fruit were stored at 0°C and 90 ± 5% relative humidity for 180 days.
Results: The weight loss, fruit flesh firmness, fruit skin color, soluble solids content (SSC), titratable acidity (TA), respiration rate, gas composition of box, stem rupture force, SO2 residue and sensory quality were determined at monthly intervals during cold storage. The SO2 treatments were effective in maintaining the fruit quality of grapes. The AKM+SO2 treatment had better results in preventing SO2 residue, which is one of the important problems in grape storage. In addition, AKM treatments gave better results than MAP+SO2 in terms of fruit flesh firmness, stem rupture force and taste-aroma. The MAP+SO2 treatment, which is widely used in practice, gave obvious positive results for respiration rate and some quality parameters, but after the 2nd month of storage, the SO2 residue rate in these packages exceeded the 10 ppm limit.
Conclusion: Considering the results of sensory analysis, fruit flesh firmness, stem rupture force and SO2 residue, grape fruit could be stored for 150 days in the AKM+SO2 combination.
Amaç: Bu çalışma içerisine farklı sayıda kükürt dioksit (SO2) jeneratörü yerleştirilmiş atmosfer kontrollü modül (AKM) sisteminin, Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde muhafaza süresince boyunca meyve kalite değişimine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Optimum dönemde derilen Sultani Çekirdeksiz üzüm salkımları soğutmalı araçla (4± 1℃) hemen laboratuvara nakledilmiştir. Dört gruba ayrılan üzüm salkımları içerisinde 0 (AKM), 8 (AKM+1/3 SO2) ve 24 (AKM+SO2) adet SO2 jeneratörü bulunan AKM ile 1 adet SO2 jeneratörü konulmuş modifiye atmosferli poşetler (MAP) içerisine yerleştirilmiştir. Ambalajlanan üzümler 0℃ ve % 90 ± 5 oransal nemde 180 gün süreyle depolanmıştır. 30 gün aralıklarla üzümlerde ağırlık kaybı, tane eti sertliği, kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), poşet iç gaz bileşimi, solunum hızı, sap kopma direnci, SO2 kalıntı miktarı ve duyusal özellikler belirlenmiştir.
Araştırma Bulguları:SO2 uygulamasının meyvelerin kalitesinin korunmasında etkili olduğu görülmüştür. AKM+SO2 uygulaması üzüm muhafazasında önemli sorunlardan biri olan SO2 kalıntısının önlenmesinde etkili olmuştur. Ayrıca AKM uygulamaları tane eti sertliği, sap kopma direnci ve tat-aroma bakımından MAP+SO2 uygulamasını göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Pratikte yaygın olarak kullanılan MAP+SO2 uygulaması solunum hızı ve bazı kalite parametreleri bakımından bariz olumlu sonuçlar vermiş, ancak depolamanın 2. ayından sonra bu ambalajlarda SO2 kalıntı oranı 10 ppm sınırını aşmıştır.
Sonuç: Duyusal analiz, tane eti sertliği, sap kopma direnci ve SO2 kalıntısı sonuçları dikkate alındığında, belirtilen koşullarda 24 (AKM+SO2) kombinasyonunda üzümler 150 gün soğukta depolanabilmiştir.
Üzüm SO2 kalıntısı kalite depolama MAP Grape SO2 residue quality storage
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 2 |